Hoppa till innehåll

Rapporten visar andel och antal i kön som väntat längre än 90 dagar i augusti 2022 och 2023 på en åtgärder/operation inom 4 olika specialiteter i de tre storstadsregionerna Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året.

Region Stockholm har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom ortopedi har exempelvis antalet individer som väntat längre än 90 dagar i Region Stockholm ökat från 850 till 1 250.

I Region Västra Götaland har andelen som väntat längre än 90 dagar i vårdkön inom tre av dessa fyra specialiteter ökat det senaste året. I tre av fyra specialiteter har också antalet ökat. Inom specialiteten öron, näsa, hals har antalet som väntat längre än 90 dagar exempelvis ökat från 1 000 till 1 250 i Region Göteborg.

I Region Skåne har andelen i vårdkön som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation inom dessa fyra specialiteter minskat de senaste året. Antalet har också minskat i tre av de fyra specialiteterna.

– Allt fler kvinnor står i köer överskridande vårdgarantin för ett gynekologisk ingrepp. Samtidigt talar de styrande politikerna i Region Stockholm om en överkonsumtion av gynekologisk vård – och som måste begränsas. Det är oroande. Om de nationella satsningarna på kvinnohälsa som annonseras används klokt, och den kapacitet som finns faktiskt används, går det dock att vända den här trenden. Att vänta mer än tre månader på att operera ett framfall är inget som någon borde behöva utsättas för, säger Karin Elinder, expert sjukvård.

– Antalet individer som hade väntat längre än 90 dagar (vårdgarantin) på en åtgärd/operation var i augusti på sin högsta nivå någon månad under den tidsperiod det finns data publicerad. Förvisso är antalet alltid högt i augusti men det visar att situationen fortsätter att vara mycket bekymmersam, säger Björn Arnek Branschekonom.

Dokument