Hoppa till innehåll

Skrivelse till Försäkringskassan med anledning av IVO-anmälningar

I början av september skickade Vårdföretagarna en skrivelse till Försäkringskassans (FK) generaldirektör Nils Öberg samt socialminister Lena Hallengren (S). Anledningen är att uppmärksamma det tveksamma tillvägagångssätt FK har när de upptäckt personer som fuskar med bidragssystemet.

Myndigheten har anmält ett antal företag inom personlig assistans till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med anledning av att de har anställda som ansökt om dagersättning, så som sjukpenning och föräldrapenning, samtidigt som personerna arbetat som personliga assistenter.

Vårdföretagarna anser att det förstås är ett orättfärdigt utnyttjande av socialförsäkringarna som måste stävjas. Men vi vänder oss emot uppfattningen att detta per automatik ska leda till en IVO-tillsyn av företagen. Det är de enskilda personerna som är ansvariga och ska stå till svars, inte företagen. Arbetsgivare ska inte ställas till svars för sådant som medarbetaren gör utanför ramen för anställningen.