Hoppa till innehåll
Covid test

Testning av covid-19 prioriteras för personal som behöver vara fysiskt på jobbet

Folkhälsomyndigheten har meddelat om förändrade riktlinjer när det gäller karantänstider och hur testresurser ska prioriteras i landets regioner. Det är välkommet för vården och omsorgen som har ett mycket ansträngt personalläge.

Smittspridningen av covid-19 är mycket hög och larmen om det ansträngda personalläget i vården och omsorgen har avlöst varandra den gångna veckan. En stor andel av personalen är hemma till följd av sjukdom, familjekarantän, vabb och verksamheterna gör sitt yttersta för att klara situationen. Vårdföretagarna har framfört hur viktigt det är att testning av covid-19 prioriteras för vård-och omsorgspersonal och att ledtiderna för testsvaren kapas så att friska medarbetare kan komma tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt.

Igår gav Folkhälsomyndigheten besked om att testresurserna i regionerna ska prioriteras för de personer som behöver vara fysiskt på plats på sina arbeten, i det ingår vård- och omsorgspersonal.

Myndigheten meddelade också att karantänstider för att stanna hemma från arbetet när någon är sjuk i hushållet kortas från sju till fem dagar. Därtill är de som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre) och personer som haft covid-19 under de tre senaste månaderna undantagna från hushållskarantän.

Det är välkomna förtydliganden som förhoppningsvis bidrar till att mildra den ansträngda situationen något.