Hoppa till innehåll

Smitt­skyddsåtgärder, ekonomisk ersättning och krampaus

I veckan skärpte regeringen rekommendationerna till allmänheten för att begränsa smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården. För att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom återinförs ersättningen för karensavdrag och arbetsgivare lovas ersättning för högre sjuklönekostnader än normalt. Det är kloka besked.

På en presskonferens (7 dec) presenterade regeringen en åtgärdsplan för att minska smittspridningen av covid-19. I huvudsak handlar det om åtgärder som begränsar kontakten mellan människor, tex rekommendationer att hålla avstånd i offentliga miljöer, undvika trängsel och bära munskydd i kollektivtrafiken. Ytterligare skärpningar av rekommendationerna och fler åtgärder planeras om smittläget förvärras.

För att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom meddelade regeringen vidare att ett antal ekonomiska stöd återinförs. Bland dem finns ersättning för karensavdraget för anställda och ersättning till arbetsgivare för högre sjuklönekostnader än normalt. Detaljerna i utformningen av de ekonomiska stöden är ännu inte klara. De presenteras först i en så kallad ändringsbudget efter årsskiftet. Dock meddelar regeringen redan nu att stödet för höga sjuklönekostnader gäller retroaktiv från den 1 december i år.

Det här är kloka och viktiga besked i synnerhet för vården och omsorgen. I verksamheter som har hand om äldre och sköra personer får det inte råda någon tvekan om att stanna hemma vid minsta symtom.

Statsministern avslutade sin del av presskonferensen med uppmaningen att ta en ”krampaus” från dem som man inte säkert vet är vaccinerade. Också det ett klokt, om än trist, besked.