Hoppa till innehåll

Lockande att spekulera – men bättre att vänta på besked

Under måndagen röstade riksdagen för att avsätta statsministern. Stefan Löfven har nu till måndag på sig att ge besked om han hittat ett nytt regeringsunderlag som kan ge honom förnyat förtroende, eller utlysa extraval. Oavsett vad som händer är Vårdföretagarna, som alltid, redo att anpassa det näringspolitiska arbetet efter förutsättningarna.

En rimlig fråga att ställa sig när det blåser i politiken är: Hur påverkar det här oss? Innan vi vet utfallet av de senaste dygnens politiska händelser – vilket sker senast vid midnatt på måndag – är det i det närmaste meningslöst att spekulera. Även om det naturligtvis är lockande, kanske rentav omöjligt att motstå, för alla oss med ett djupt politiskt intresse att göra just det.

Vårdföretagarna är vana vid att laga efter läget i politiken. Precis som våra medlemsföretag ställer om sitt arbete under en pandemi, anpassar vi påverkansinsatserna efter den verklighet vi har att förhålla oss till. Det gäller oavsett regering (eller övergångsregering).

Vid sådana här tillfällen fortlöper vårt arbete som vanligt även om vi håller ett extra intensivt öga på det politiska medieflödet. Våra medlemsföretag verkar i stor utsträckning i ett sammanhang där regioner och kommuner utgör den viktigaste arenan, både ur ett politiskt perspektiv och i egenskap av beställare. Det är värt att påminna sig om. På det nationella planet får vi ge oss till tåls och vänta vidare besked.