Hoppa till innehåll
Personlig assistans

I dag firar vi Assistansens dag!

Den personliga assistansen, en del av LSS – som syftar till att främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet – är en fantastisk frihetsreform. Och möjliggörare av friheten, i det dagliga livet, är personliga assistenter – runt 100 000 i Sverige, som gör det möjligt för assistansanvändare att gå till jobbet, gå på fotboll, resa på semester – allt det så många andra tar för självklart. Som alla ska kunna göra.

Tack vare personliga assistenter får människor möjlighet till ett rikare liv, med utbildning, jobb, kompisar och resor. Jobbet ni gör är ovärderligt, men kan också ha sina prövningar. För var går egentligen gränsen för vad du som assistent förväntas göra eller följa med på? Vem pratar du med om en anhörig som delar boende med assistansanvändaren beter sig hotfullt? Hur kan du minska riskerna vid tunga lyft och förflyttningar?

Känner du dig osäker ibland? För att reda ut en del av de vanligaste utmaningarna i yrket har Prevent tillsammans med Vårdföretagarna och Kommunal tagit fram en webbutbildning. Den 15 juni lanseras ”Trygg assistent”, en kostnadsfri utbildning i arbetsmiljö. Håll utkik på prevent.se/personlig-assistans

Tillsammans fortsätter vi utveckla den personliga assistansen!