Hoppa till innehåll

Viktiga förslag från utredningen Stärkt assistans

Igår, onsdag, överlämnade utredaren Fredrik Malmberg sitt betänkande Stärkt rätt till personlig assistans till socialminister Lena Hallengren. På torsdagen började han dagen på ett digitalt frukostmöte med Vårdföretagarnas bransch personlig assistans, där medlemsföretagen fick möjlighet att lära sig mer om utredningens förslag.

Utredningen föreslår reformer för barn och vuxna med stora och varaktiga funktionsnedsättningar för totalt 2,7 miljarder kronor varav förbättringarna för barn står för 1,3 miljarder kronor. Förslag läggs inom tre områden:

  • Åtgärder som läker konsekvenserna av praxisförändring.
  • Ökad rättssäkerhet för barn
  • Tryggare sjukvårdande insatser

Det första beräknas leda till att 2000 personer med omfattande stödbehov, varav cirka 800 barn, kan bli berättigade till personlig assistans. Det andra, som innebär en tydligare avgränsning av föräldraansvaret genom ett införande av det utredningen kallar ett föräldraavdrag, beräknas leda till att ytterligare 460 barn blir berättigade till personlig assistans. Förslaget innebär också att barn som redan idag har assistans kommer ha möjlighet att få fler timmar. Det tredje området innebär att assistansanordnare som tecknar avtal med regionerna om att genomföra egenvårdsinsatser vid ansökan om tillstånd behöver registrera sig för detta.

Utredningen kommer nu att gå ut på remiss vilket innebär att vi från Vårdföretagarnas sida har möjlighet att lämna synpunkter. Om du som medlem i Vårdföretagarnas bransch personlig assistans har några inspel kring utredningen är du varmt välkommen att höra av dig.