Hoppa till innehåll

Runt om i Sverige är det stort fokus på covid-19 vaccination på privat och offentligt drivna vårdcentraler. Häromdagen (8/2) rapporterade SVT Smålandsnytt från vårt medlemsföretag Achima Cares vårdcentral i Vislanda i Kronoberg. I reportaget berättar verksamhetschefen Gunilla Eriksson om förberedelserna inför vaccineringen av patienter 80 plus, som kommer igång så snart de får vaccin.

Nästan hälften av vårdcentralerna i landet drivs i privat regi, så de privata vårdgivarna har en stor roll i vaccineringen. Flera regioner avser också att ta hjälp av fler privata aktörer i vaccineringen av den breda allmänheten. Det är välkommet, eftersom det bidrar till att regionen kan få betydligt större vaccinationskapacitet och det avlastar vårdcentralerna som också måste kunna möta andra vårdbehov hos sina patienter. Ett exempel är Region Skåne som har tecknat avtal med 17 privata aktörer för vaccineringen av personer under 65 år, medan vårdcentralerna kommer att ansvara för dem som är 65 år och äldre. Genom avtalet kommer det att finnas 150 vaccinationsenheter i Skåne och minst en i varje kommun. De 17 privata vårdgivarna beräknas kunna vaccinera 140 000 patienter i veckan, förutsatt att de stora vaccinleveranserna kommer som planerat.

Den privat drivna sjukvården fortsätter att vara viktiga partners i regionernas hälso- och sjukvård. De privata vårdgivarna finns vid regionernas sida och kan och vill bidra med sin kapacitet och kompetens.