Hoppa till innehåll
Vi Gör Skillnad

Stödet för höga sjuklönekostnader förlängs

I helgen kom beskedet att regeringen och samarbetspartierna förlänger det statliga ansvaret för höga sjuklönekostnader. Det är välkommet i en tid då sjukfrånvaron åter är hög inom vården och omsorgen.

Som en del av krisåtgärderna under pandemin har staten ersatt arbetsgivare för höga sjuklönekostnader. Det har varit en viktig åtgärd, inte minst för arbetsgivare inom vård och omsorg som till följd av pandemin och rekommendationerna har en hög sjukfrånvaro. Enligt de ursprungliga bestämmelserna skulle stödet upphöra vid årsskiftet men nu lämnas alltså beskedet att stödet för förlängs till den sista april 2021.

Utöver en mycket ansträngd arbetssituation så innebär pandemin ökade kostnader för verksamheterna. Sjuklön är ett exempel, kostnader för vikarier, skyddsutrustning och anpassningar för att minska smittspridningen andra. Finansminister Magdalena Andersson har lovat full kompensation för dessa merkostnader. Helgens besked om sjuklön är välkommet. Nu arbetar Vårdföretagarna vidare för att ytterligare en ansökningsomgång för övriga merkostnader med anledning av covid-19 ska komma på plats.

Läs mer om ersättning för sjuklönekostnader.