Hoppa till innehåll
Sabina Joyau - näringspolitisk chef

Regeringens krisåtgärder förlängs – ett välkommet besked

Regeringen och samarbetspartierna föreslår idag att viktiga krisåtgärder för företag förlängs. Och i förra veckan kom beskedet om ytterligare 10 miljarder för att täcka coronarelaterade merkostnader i vården och omsorgen. I en tid när smittspridningen ökar är det två viktiga besked för Vårdföretagarnas medlemmar.

Coronakrisen har ställt Vårdföretagarnas medlemmar inför i huvudsak två olika situationer. För vissa har det handlat om att snabbt kunna ställa om till ett kraftigt ökat vårdbehov, ofta i kombination med brist på personal. För andra har det handlat om en aldrig sinande ström av inställda besök, avbokade insatser och till och med stängda verksamheter till följd av restriktioner för att dämpa smittspridningen. Mot bakgrund av detta har det varit viktigt att Vårdföretagarnas medlemmar får tillgång till både de löften om ekonomisk kompensation som regeringen ställt ut till vården och omsorgen och till de krispaket som regeringen sjösatt för att stödja företag att överbrygga krisen.

Idag kom besked om att krispaketet för företag förlängs. Möjligheten till korttidspermittering föreslås förlängas i upp till sju månader eller som längst till och med 30 juni 2021. Omställningsstödet, som riktar sig till företag som tappat minst hälften av sin omsättning jämfört med år 2019, föreslås förlängas och kunna sökas också för perioden augusti–oktober 2020.

I förra veckan kom besked om att regeringen föreslår att ytterligare 10 miljarder kronor avsätts för att kompensera vården och omsorgen för covid-19-relaterade kostnader.

Sammantaget två viktiga besked för Vårdföretagarnas medlemmar. Inte minst nu när vi ser att smittspridningen åter tar fart och ger ökad belastning på både vården och omsorgen.

Vi fortsätter att följa utvecklingen noga. Åtgärder som innebär att vården och omsorgen kan koncentrera sig på det viktiga arbete som bedrivs i verksamheterna, snarare än att oroa sig för framtiden, är välkomna och välbehövliga.