Hoppa till innehåll

Den statliga schablonersättningen för personlig assistans höjs med 3,5 procent i budgeten för 2021. Det meddelades igår söndag. Beskedet är välkommet. Under flera år har den procentuella uppräkningen av schablonersättningen understigit kollektivavtalade löneökningar och allmänna kostnadsökningar i samhället. Det innebär att den andel av schablonen som går till annat än personliga assistenters löner – arbetsledning, kompetensutveckling, utbildning och arbetsmiljöarbete exempelvis – har minskat under flera års tid.

– Höjningen är mycket välkommen. Under flera år har den låga uppräkningen tvingat assistansanordnare att skära ner på sina kostnader för bland annat kompetensutveckling och arbetsledning. Nu är det viktigt att detta inte blir en engångsföreteelse, utan att uppräkningen följer kollektivavtalade löneökningar och allmänna kostnadsökningar i samhället även efter 2021, säger Ida Ingerö, näringspolitisk expert personlig assistans på Vårdföretagarna.

– En höjning av schablonersättningen är en positiv nyhet, men man måste också se till att människor kan få assistans. Den integritetskränkande minutjakten måste avskaffas. Den politiska hanteringen av LSS-utredningen, som nu är ute på remiss, blir avgörande, säger Ida Ingerö.

För mer information:
Anders Manell
Presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29