Hoppa till innehåll
Personlig assistans

Även assistansanordnare måste få merkostnadsersättning

Personlig assistans är en unik frihetsreform. De individer som har rätt till assistans får ekonomisk ersättning, en schablonsumma per timme, att köpa assistans för. Assistansen skiljer sig organisatoriskt från övriga insatser inom LSS, och från vård och omsorg. Detta kan ibland skapa problem, vilket tyvärr är fallet med merkostnadsersättningen med anledning av covid-19.

Pia Steensland, kristdemokratisk riksdagsledamot i socialutskottet, har ställt en fråga till socialminister Lena Hallengren. Hallengren meddelade på Assistanskoll före sommaren att kommunerna har ett ansvar att även inkludera de privata assistansanordnarna, men nu när sista ansökningsdatum för första omgången närmar sig (31/8) har flera kommuner sagt nej, eftersom förordningen är formulerad på ett sätt som inte rimmar med sättet assistansen är organiserad.

Steensland skriver om frågan till socialministern på sin Facebooksida. Den skriftliga frågan i sin helhet finns att läsa här.

Från Vårdföretagarnas sida uppmärksammade vi denna fråga i en skrivelse till regeringen i början av sommaren. Regeringen har ännu inte besvarat skrivelsen, trots att vi nu närmar oss slutet av augusti då ansökningarna ska vara inne. Det är ytterst angeläget att landets assistansanordnare får ett svar.