Hoppa till innehåll
Foto: David Bicho, Sophiahemmet

Vård­företagarna på SvD Debatt: ”En stor vårdskuld måste nu betalas av”

Många som väntar på operation har fått stå tillbaka för att vården ska kunna hantera pandemin. De måste så fort som möjligt få den vård de har rätt till, skriver Vårdföretagarnas Sabina Joyau och Karin Liljeblad, på SvD Debatt idag.

Det uppdämda behovet av vård blir allt större i coronapandemins spår. Bara i Stockholm fick 7 500 färre patienter sin operation under mars och april jämfört med förra året. Trots Region Stockholms beslut att försiktigt börja öppna upp den planerade specialistvården kan det handla om nästan 22 000 operationer och åtgärder som skjuts upp till i höst. Patienter kommer att få fortsätta gå med en ond höft eller vänta på sin starroperation. Nu behövs en plan för att börja ta hand om alla väntande patienter.

I artikeln pekar vi på sju punkter som vi nu bedömer som nödvändiga för att betala av vårdskulden:

  1. Dialog om uppstart av den planerade vården.
  2. Säkra kapaciteten hos de vårdgivare som verkar på regionens uppdrag.
  3. Region Stockholm bör ytterligare lätta på restriktionerna för planerad sjukvård så att resurser som inte behövs i coronavården används klokt.
  4. Sjukvårdens sommarplanering måste lösas gemensamt.
  5. Fortsätt bejaka utvecklingen av digifysisk specialistvård.
  6. Påbörja upphandlingar i coronakrisens spår.
  7. Snabbspår för att undanröja vårdmomsen.

Vårdföretagarna fortsätter nu att analysera vårdskulden i landets alla regioner och förbereder policyförslag för hur regionerna, när krisen klingar av, med hjälp av privata vårdgivare kan börja arbeta bort vårdskulden.

Läs hela debattartikeln på SvD Debatt här.