Hoppa till innehåll
Undersköterskan Lotta, hjälper en av de boende på äldreboendet Wallinska i Norrtälje att koppla upp ett videosamtal med anhörig.

Stolthet över medarbetarna – men bristen på skyddsmaterial oroar

Företaget Kavat Vård driver flera äldreboenden i Stockholmsregionen och ansvarar för omsorgen om nära 400 äldre. Vd Elisabet Keussen berättar om verksamheternas arbete i den allvarliga situation som Sverige just nu befinner sig i.

Hur är läget i era verksamheter just nu?
– Än så länge har vi med hjälp av timvikarier lyckats behålla samma bemanning på våra äldreboenden. Sjukfrånvaron är klart högre än normalt, även om det varierar mellan verksamheterna. Tillgången till skyddsutrustning känner jag oro över och mycket av min tid går åt till att försöka jaga rätt på material till mina medarbetare. Så fort någon är smittad eller befaras vara smittad går det ju åt stora mängder skyddsutrustning. Det är ett problem som vi, precis som många andra verksamheter, brottas med.

Har ni kunnat förbereda er för nuvarande situation?

– Vi upprättade en beredskapsplan för flera veckor sedan, när vi såg att det rörde sig mot en allvarlig situation. Vi kallade samman alla chefer och såg till att verksamheterna inventerade sina förråd på förbrukningsmaterial, medicin och torrvaror. Vi gjorde riskbedömningar, uppdaterade vår vikariepool och beställde digitala plattor för att våra boende ska ha möjlighet att kommunicera med närstående. Dessutom såg vi till att köpa bärbara datorer med mötesprogram till verksamheterna, så att vi kan ha digitala möten och kommunicera med varandra på ett bra sätt. En viktig del är att löpande informera våra medarbetare, boende och deras närstående om vad som är på gång.

Vad ser du för behov framåt?

– Om vi skulle kunna säkra skyddsutrustning för en tid framöver vore det förstås en stor lättnad. Vi har fått tydliga direktiv från kommunen att vi förväntas ta hand om svårt sjuka personer, då behöver vi också ha skydd som gör att vi klarar av det på ett bra sätt. Det vore också oerhört värdefullt om vi kunde få testa alla medarbetare och boende. Det skulle verkligen underlätta och skapa trygghet för alla.

– Positivt mitt upp i allt där här är att se hur våra medarbetare sluter sig samman. De personifierar allt jag vill att våra verksamheter ska stå för. Det gör mig verkligt stolt. Medarbetare som tar hand om våra boende på ett fantastiskt sätt, verksamhetscheferna som är lugna och trygga, och inte minst de som pusslar med schema och bemanning för att få allt att fungera. Närstående som peppar och lyfter oss. Dessutom har vi fått uppskattning av andra företag i närheten. Häromdagen skickade floristerna på Gullvivan blommor till medarbetare och boende och en bygghandlare skänkte munskydd. Det är härligt att se.

Bild: Kavat Vård. Undersköterskan Lotta, hjälper en av de boende på äldreboendet Wallinska i Norrtälje att koppla upp ett videosamtal med anhörig.