Hoppa till innehåll

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har dragit in tillståndet för ett assistansbolag i Örebro. Företaget krävs dessutom på 1,7 miljoner kronor från Försäkringskassan. Ägaren och hans fru misstänks bland annat ha betalat ut svarta löner till assistenter. De misstänks även för oegentligheter i andra assistansbolag.

Det finns ett fåtal oseriösa aktörer inom assistansbranschen, som missbrukar de resurser vi gemensamt avsatt för den frihet personlig assistans ger för användarna. Det drabbar assistansanvändare, assistenter och assistansreformen i stort. Kriminella aktörer sätter en bild av assistans som en bransch där fiffel och båg är vanligt förekommande. Detta riskerar långsiktigt det folkliga och politiska stödet för en hållbar finansiering av personlig assistans.

Från Vårdföretagarnas sida har vi länge efterlyst tuffare tag mot oseriösa och kriminella assistansanordnare. Assistansen ska präglas av kvalitet, hållbarhet och långsiktighet. Att IVO och Försäkringskassan tar krafttag är ytterst välkommet.