Hoppa till innehåll

I september 2019 rapporterade Sveriges Radio att två assistansföretag i Örebro misstänks vara inblandade i flera fall av skenanställningar. Migrationsverket hade då avslagit 21 ansökningar om arbetstillstånd från det ena och sex stycken för det andra.

I dagarna kom beskedet att Försäkringskassan ställer in betalningarna till ett av dessa bolag.

Företaget har drygt 500 medarbetare och saknar kollektivavtal.

Kollektivavtal är ingen garanti för kvalitet, seriositet och goda arbetsvillkor. Men inom en bransch som personlig assistans kan det ändå vara en viktig pusselbit. Regeringens utredare Lars Lööw har föreslagit ett krav på kollektivavtalsliknande villkor för assistansanordnare. Det kan vara ett viktigt steg för att hålla oseriösa aktörer borta. Från Vårdföretagarnas sida har vi länge ställt tuffa krav för att man ska få bli medlem hos oss. Vill man ha tillgång till våra kollektivavtal måste man följa vår uppförandekod och våra transparenskrav.

Det finns ett fåtal oseriösa aktörer inom assistansbranschen, som missbrukar de resurser vi gemensamt avsatt för den frihet personlig assistans ger för användarna. Det drabbar assistansanvändare, assistenter och assistansreformen i stort. Kriminella aktörer sätter en bild av assistans som en bransch där fiffel och båg är vanligt förekommande. Detta riskerar långsiktigt det folkliga och politiska stödet för en hållbar finansiering av personlig assistans.

Från Vårdföretagarnas sida har vi länge efterlyst tuffare tag mot oseriösa och kriminella assistansanordnare. Assistansen ska präglas av kvalitet, hållbarhet och långsiktighet.