Hoppa till innehåll

Sveriges kommuner och landsting, SKL, förespråkar liksom Vårdföretagarna att staten tar över hela huvudmannaskapet för personlig assistans. Det finns flera fördelar med ett sådant upplägg. Kostnaderna för assistansen samlas på ett ställe, och blir därmed enklare att följa. Dessutom skulle problemet att vissa kommuner väljer att ersätta assistansanordnare med ett lägre timbelopp än den statliga schablonen försvinna.

I förra veckan intervjuades SKL:s Åsa Furén Thulin på Assistanskoll.se om de kommunala merkostnaderna för den statligt finansierande assistansen. Som Furén Thulin säger hos Assistanskoll har SKL tidigare uppskattat att kommunerna har merkostnader på tio procent – troligtvis mer idag ”genom den otillräckliga uppräkningen” av schablonen. Det innebär alltså att för varje timme personlig assistans en kommun levererar tas 30 kronor (eller mer) – från en annan del av kommunbudgeten. När staten inte betalar tillräckligt får kommunerna kompensera för mellanskillnaden.

Det är positivt att SKL väljer att så tydligt visa vad den otillräckliga uppräkningen av schablonersättningen innebär för kommunerna. Förhoppningsvis bidrar det till att vi får en långsiktigt hållbar ersättningsmodell för personlig assistans.