Hoppa till innehåll
Karin arbetar som näringspolitisk expert hos Vårdföretagarna med inriktning på sjukvård. Hon ansvarar för det näringspolitiska arbete som görs inom ramen för Bransch sjukvård, som samlar våra medlemsföretag verksamma i sjukvården.

Vård­företagarna i SvD:s ledarpodd om vårdmoms och vårdköer

Igår onsdag medverkade Karin Liljeblad, Vårdföretagarnas näringspolitiska expert på sjukvård, i SvD:s podd Ledarredaktionen. Samtalet handlade bland annat om vårdköer, kömiljarden och vårdmoms.

– Vi upplever att vårdmomsen strider helt mot Januariavtalet där man säger att det ska vara likvärdiga ersättningar för privata och offentliga aktörer. Vårdmomsen går stick i stäv med en sådan ambition. Vi har lyft det med partierna och nu har riksdagen fattat beslut om att uppmana regeringen att snabbt göra en konsekvensanalys, eftersom det slår stenhårt mot privata vårdgivare.

– Ett viktigt medskick från det privat drivna vården är att det måste sluta duttas med pengar. Det behövs långsiktigt hållbara lösningar där vårdföretagen vet över flera års sikt vad som gäller. Att regionerna skriver långsiktiga avtal med den privat drivna vården, för de är viktiga partners för att korta köerna.

– Med långsiktigt hållbara villkor nyttjas de privata vårdgivarna bäst, som en del av välfärdens vardag.

I avsnittet medverkade också Åsa Ljungvall från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, samt Lydia Wålsten och Maria Ludvigsson från SvD.