Hoppa till innehåll

Vårdföretagarna och Kommunal har skickat in ett gemensamt förslag om tilläggsdirektiv till regeringen gällande utredningen om assistenters arbetsmiljö (dir 2018:72). Parterna anser att utredaren bör få ett utökat uppdrag att se över nuvarande ersättningsmodell för insatsen personlig assistans. Förslaget till utredaren är att reformera ersättningen på ett sätt som är långsiktigt hållbart för samhället, företagen, medarbetarna och de assistansberättigade.

– Det kostar mer att utföra samhällstjänsten personlig assistans än vad staten betalar. Det är ohållbart. Hälften av Vårdföretagarnas medlemmar gör bedömningen att de endast klarar något år till innan nedläggning hotar. Löneökningarna i kollektivavtalet ökar mer än den årliga uppräkningen av ersättningen. Med för låg uppräkning av ersättningen riskerar staten att stora grupper kommer att stå utan kollektivavtal, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Medlemmar i Kommunal som arbetar som personliga assistenter behöver tryggare anställningsvillkor. Personliga assistenter ska naturligtvis ha samma förutsättningar som andra på arbetsmarknaden, säger Tobias Baudin ordförande Kommunal.

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29