Hoppa till innehåll

I 20 av 21 regioner går de egna vårdcentralerna med underskott. I Region Kalmar handlar det om underskott på nära 40 miljoner. De stora och återkommande underskotten är en signal om att ersättningarna till vårdcentralerna är för låga.

En ny granskning visar att Region Kalmar har gått med stora förluster i flera år, vilket missgynnar patienter på privatdrivna vårdcentraler. Det handlar om underskott på nära 40 miljoner 2017. Sedan 2012 har regionen gjort förlust varje år i den egna regin med totalt 182 miljoner. Enligt Lagen om valfrihetsystem ska ersättningen till alla vårdcentraler, privata som offentliga, vara lika. I praktiken innebär underskotten att de regiondrivna vårdcentralerna får mer pengar vilket kan leda till ojämlik vård.

– Ska privata vårdgivare fortsätta att vara med och förbättra tillgängligheten, ta hand om äldre och hjälpa kroniker i nära vård kan inte regionen särbehandla sina egna vårdcentraler. Lika villkor måste råda för alla verksamheter i välfärdens vardag, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert Vårdföretagarna. 

För mer information:
Karin Liljeblad, 072-552 66 35
Näringspolitisk expert Vårdföretagarna

Dokument

Kartläggning av underskott i landstingsdriven primärvård.