Hoppa till innehåll
Rapporter

Underskott i primärvården i 20 av 21 landsting

    Kapitel

I fler landsting än året innan gick de egna vårdcentralerna med underskott. Den landstingsdrivna primärvården gick med underskott i 20 av 21 landsting år 2017.

Vårdföretagarnas nya undersökning visar att landstingens primärvård flera år på raken går med stora förluster vilket snedvrider konkurrensen mellan offentlig och privat driven vård. De stora och återkommande underskotten hos landstingsdrivna vårdcentraler visar att ersättningen sätts för lågt.

Det totala underskottet i landstingens egenregi i primärvården uppgick till nästan 740 miljoner kronor. Det är det största samlade underskottet på de landstingsdrivna vårdcentralerna ett enskilt år sedan vårdvalet infördes. De samlade underskotten i den landstingsdrivna primärvården blev 83 procent större under 2017.

Störst i relation till budget är underskotten i Kalmar, Gotland, Blekinge, Örebro, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten.

Ladda ner rapporten om landstingens underskott i primärvården år 2017 här!