Hoppa till innehåll

Privat vårdfakta 2015

    Kapitel

Privat vårdfakta 2015 innehåller den senaste statistiken om vård- och omsorgsföretagens storlek, vinster och återinvesteringar. Skriften innehåller även fakta om allmänhetens syn på valfrihet och mångfald, liksom patienters, brukares och medarbetares uppfattningar om kvalitet och arbetsmiljö.

Debatten om villkoren för privat driven vård och omsorg är lika brännande idag som inför valet 2014.

Utredningen om ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, den så kallade Reepalu-utredningen, är nu igång. Det betyder dock inte att diskussionen landat på en mer saklig nivå. Det florerar fortfarande många faktafel och missförstånd som föder en uppsjö av myter.

Välfärdens framtid är för viktig för att avgörande beslut ska fattas på oriktiga grunder. Därför är 2015 års upplaga av Privat Vårdfakta än fylligare än tidigare.

Här har vi samlat information om de privata alternativen inom vård och omsorg som vi anser måste finnas med när den moderna välfärden diskuteras. Till exempel uppgifter om vård- och omsorgsföretagens storlek, vinster och återinvesteringar. Om allmänhetens syn på valfrihet och mångfald, liksom patienters, brukares och medarbetares uppfattningar om kvalitet och arbetsmiljö.

Detta år tar vi också upp Reepalu-utredningens direktiv, ger våra kommentarer och hänvisar till relevant fakta.

Är det något du saknar eller vill diskutera är du välkommen att höra av dig.

Jag hoppas att du får nytta av Privat Vårdfakta i den fortsatta debatten!

Läs Privat vårdfakta 2015 här.

Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Stockholm i juni 2015