Aktuella händelsenotiser från Mytpolisen

Arbetet med att avliva myter i vård- och omsorgsdebatten fortsätter. Här är aktuella händelsenotiser för Mytpolisens senaste utredningar:

Mytpolisen är en del av uppropet Vi gör skillnad som visar hur 170 000 medarbetare på 12 000 företag i den privat drivna vården och omsorgen bidrar till högre kvalitet, ökad tillgänglighet och större mångfald.

Syftet med Mytpolisen är att göra det obekvämt för politiker och makthavare att sprida myter om den privat drivna vården och omsorgen. För alla tjänar på en saklig debatt om vår välfärd och hur vi gemensamt ska lösa framtidens utmaningar i branschen. Mer information om Mytpolisens arbete hittar du här.

Här följer en sammanställning över Mytpolisens senaste utredningar:

Aktuellt
Tid och plats: 2015-04-10, Sundsvalls Tidning

Utredning utförd: 2015-04-16

Händelseförlopp: Svante Säwén, politisk debattör, skriver att ”de privata vårdcentralerna är kostnadsdrivande”. Mytpolisen presenterar jobbig fakta för Säwén.

Mytpolisens utlåtande: Myt. Läs om granskningen och fakta här.

Uppföljning: Svante Säwén svarar på Twitter.


Aktuellt
Tid och plats: 2015-03-30, Allehanda

Utredning utförd: 2015-04-14

Händelseförlopp: Anders Malmros och Karin Petré, Vänsterpartiet i Sollefteå, skriver i en insändare om ”blöjvägningsskandalen” (suck, inte nu igen!) och att privatanställda som sätter patienten före företaget riskerar att få sparken. Inte sant, konstaterar Mytpolisen.

Mytpolisens utlåtande: Myt. Läs om granskningen och fakta här.


Aktuellt
Tid och plats: 2015-04-07, Dagens Samhälle

Utredning utförd: 2015-04-09

Händelseförlopp: Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V) i Stockholms landsting m.fl. menar att S:t Görans akutsjukhus har hög personalomsättning. Vidare påstås att privatiseringar hjälpt arbetsmiljön lika mycket som ”ett slag av en stekpanna i huvudet hjälper mot migrän”. Statistiken ger en annan bild.

Mytpolisens utlåtande: Varning. Läs om granskningen och fakta här.


Aktuellt
Tid och plats: 2015-04-06, Socialistiskalakare.se

Utredning utförd: 2015-04-06

Händelseförlopp: På sin hemsida påstår Socialistiska läkare att det vetenskapliga stödet är starkt för att vinstdrivande vård är sämre än icke-vinstdrivande. Mytpolisen gräver fram relevanta källor som Socialistiska läkare helt missat.

Mytpolisens utlåtande: Varning. Läs om granskningen och fakta här.

Uppföljning: Socialistiska läkare svarar på Twitter.


Aktuellt
Tid och plats: 2015-03-30, Dagens Arena

Utredning utförd: 2015-04-01

Händelseförlopp: Karin Rågsjö, riksdagsledamot (V), vill ha en stopplag för privatiseringar av akutsjukhus eftersom hon menar att kvaliteten blir lidande. Mytpolisen lusläser en rapport från Stockholms läns landsting som helt motsäger det Rågsjö påstår.

Mytpolisens utlåtande: Myt. Läs om granskningen och fakta här.

Uppföljning: Karin Rågsjö svarar på Twitter.


Aktuellt
Tid och plats: 2015-03-03, Paneldebatt arrangerad av norska tankesmedjan Manifest

Utredning utförd: 2015-03-27

Händelseförlopp: Under en debatt i Norge överskattar Ali Esbati, riksdagsledamot (V), kraftigt vårdföretagens vinster. Han kommer också med felaktiga påståenden om innovation och patientbesök.

Mytpolisens utlåtande: Myt. Läs om granskningen och fakta här.

Uppföljning: Ali Esbati svarar i kommentarsfältet på Facebook.