Debattartiklar

Debattartiklar från Vårdföretagarna


Tar strid mot vinstförslag

Just nu förbereder regeringen och Vänsterpartiet ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag grundat på den så kallade Reepaluutredningen. Denna utredning saknar en avgörande detalj: där finns ingen analys av förslagets konsekvenser. Inte heller andra som propagerar för vinstbegränsningen har kunnat presentera hur tillgängligheten, kvaliteten eller valfriheten, kan komma att påverkas om förslaget blir verklighet.

Vi lobbyister får betala partierna för att få påverka

Civilminister Ardalan Shekarabi har beskyllt oss för att ha saboterat den demokratiska processen. Visst försöker vi påverka de politiska besluten. Men vi arbetar transparent och öppet. Därför börjar vi nu redovisa vad vi får betala de politiska partierna för att få tala med deras förtroendevalda, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna på DN debatt.

Här är vinstuppgörelsen, S och alliansen

Vårdföretagarna har av begripliga skäl haft många samtal med både regeringspartierna och alliansen de senaste åren. Båda efterlyser mer av ordning och reda i välfärden. Och bortsett från tanken på ett vinsttak för privata välfärdsföretag står de inte särskilt långt ifrån varandra i sakfrågorna. Det finns därmed förutsättningar för en långsiktig och stabil blocköverskridande uppgörelse i ”vinstfrågan”, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiske chef, Håkan Tenelius i Dagens industri.

Visa fler…