Hoppa till innehåll

Agneta Lenander, regionpolitiker (V) och sjuksköterska skriver att de vill få bort vinstintresset ur sjukvården. Men utan möjligheter att gå med överskott och själv förfoga över det skulle de flesta privata vårdgivare snabbt tyna bort, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiske chef, Håkan Tenelius och Karin Liljeblad, näringspolitisk expert i replik i Dagens Samhälle.

Om de privata vårdgivarna försvinner skulle det få allvarliga konsekvenser för både patienter och medarbetare i vården, vilket gör att Vårdförbundet, Läkarförbundet och flera andra professionsförbund är kritiska till förslagen om vinsttak i välfärden.

Vi delar inte Lenanders och hennes kollegors kritiska bild av vårdvalet i primärvården. Tillgängligheten för patienterna har ökat, tack vare fler privat drivna vårdcentraler. Och inte bara i storstäderna, som skribenterna ger bilden av, utan på många mindre orter som Alfta, Eslöv, Grums, Gällivare, Katrineholm, Lycksele och Tibro. Lenander med flera skriver vidare att de privata vårdcentralerna har etablerat sig där folkhälsan är god. Men det var tack vare en privat vårdgivare som patienterna i Göteborgsförorten Bergsjön fick en vårdcentral igen. Även i förorter som Angered, Rosengård, Rinkeby och Tensta finns privat drivna vårdcentraler. 

Vi håller dock med Lenander och hennes kollegor om att jämlikheten i vården är central. Det är därför viktigt att landsting och regioner tar hänsyn till socioekonomiska faktorer i sin ersättning till vårdcentralerna. Landsting och regioner måste som huvudmän för sjukvården säkra att vårdcentraler, i både offentlig och privat regi, som verkar i socialt tunga områden där ohälsan är större, har tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag och kunna attrahera och behålla läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

Vi vet, från en SNS-studie, att de privat drivna vårdcentralerna, i högre grad lyckas attrahera och behålla duktig och kunnig personal i sina verksamheter. Värt att notera är också att vårdens blivande medarbetare, i en NOVUS-undersökning bland vårdstudenter, har en mer positiv syn på att arbeta hos privata vårdgivare än i landstinget. Nästan sex av tio blivande barnmorskor bedömer att de skulle ha bäst förutsättningar att påverka sin arbetssituation och få gehör för sina idéer hos en privat arbetsgivare. Motsvarande siffra för den landstingsdrivna vården är en av tio. De privata vårdgivarna bidrar inte bara till ökad tillgänglighet för patienten, utan också positivt till kompetensförsörjningen i vården.

Vinststopp låter måhända attraktivt för Lenander och de andra undertecknarna. Men mångfalden av vårdgivare i sjukvården har betydelse för sjuksköterskor och all annan vårdpersonal. Den som inte trivs, upplever att hen inte har tillräckligt inflytande eller får tillräcklig uppskattning för sitt arbete har numera möjlighet att välja bort den arbetsplatsen och söka sig till en annan arbetsgivare i sjukvården. Om vinsttak infördes – och privata vårdgivare skulle bli tvungna att lägga ner sin verksamhet – skulle det åter bli en monopolsituation i sjukvården på många orter, med endast landstinget som arbetsgivare. Det vore en stor nackdel för alla de kvinnor och män som arbetar inom sjukvården.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Karin Liljeblad, näringspolitisk expert Vårdföretagarna

 

Artikeln tidigare publicerad i Dagens Samhälle den 22 februari 2017