Hoppa till innehåll

Idag får Västerås äldre välja vem som ska ombesörja hemtjänsten hos dem, kommunens hemtjänst eller något av de godkända privata företagen. Det är bra. Men få av de nästan 1800 västeråsare som har valt ett privat alternativ vet nog om att villkoren för deras hemtjänst ser så olika ut jämfört med kommunens hemtjänst. Vårdföretagarna har i en ny rapport granskat hemtjänstens villkor i kommuner som infört lagen om valfrihet (LOV). Den visar att sju av tio kommuner går med underskott i sin egen hemtjänst, skriver Sabina Joyau, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna i VLT.

Idag får Västerås äldre välja vem som ska ombesörja hemtjänsten hos dem, kommunens hemtjänst eller något av de godkända privata företagen. Det är bra.

Men få av de nästan 1800 västeråsare som har valt ett privat alternativ vet nog om att villkoren för deras hemtjänst ser så olika ut jämfört med kommunens hemtjänst.

Vårdföretagarna har i en ny rapport granskat hemtjänstens villkor i kommuner som infört lagen om valfrihet (LOV). Den visar att sju av tio kommuner går med underskott i sin egen hemtjänst.

I Västerås fall handlar det om 93 miljoner kr i underskott under åren 2011-2015. År 2015 kostade varje hemtjänsttimma i Västerås kommunala hemtjänst 45 kr mer än vad den gjorde hos de privata hemtjänstalternativen.

För att ett valfrihetssystem ska fungera ska kommunen ställa samma kvalitetskrav och betala ut samma ersättning till alla utförare. Men vår undersökning visar att så inte är fallet. Merparten av kommunerna skriver av underskott i sin egen hemtjänst utan motsvarande kompensation till de privata hemtjänstföretagen.

Lika ekonomiska villkor måste gälla. Kravet kan framstå som något som främst är viktigt för hemtjänstföretagen, men det är en förenklad bild.

Till syvende och sist handlar det om att förutsättningarna för att leverera god omsorg ska vara jämlika för alla äldre. Det är kommunens uppgift att se till att också de privata hemtjänstalternativen får förutsättningar att göra det.

För att långsiktigt förbättra förutsättningarna för hemtjänsten och värna valfriheten för Västerås äldre uppmanar nu Vårdföretagarna den politiska ledningen att införa årliga uppräkningar av hemtjänstersättningen i enlighet med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) omsorgsprisindex (OPI).

Direktiv om efterhandsreglering av ersättningen till de privata aktörerna bör införas och användas när underskott i den kommunala hemtjänsten täcks upp i efterhand. Det säkrar jämlika förutsättningar för alla Västerås äldre, oavsett vilken hemtjänst de har valt.

Sabina Joyau, näringspolitisk expert äldreomsorg , Vårdföretagarna

 

Artikeln tidigare publicerad i Vestmanlands Läns Tidning, VLT den 6 mars 2017