Hoppa till innehåll

Omsorg. I äldreomsorgen väger de giriga företagarna de äldres blöjor för att kunna återanvända dem och därmed tjäna pengar. Det tror inte bara 45 procent av allmänheten, utan också nära hälften av de rödgröna partiernas vårdpolitiker, enligt en ny Novus-undersökning.

Myten om blöjvägningen är en viktig grund till det starka motståndet mot vinstdrivande företag i välfärden, kanske den enskilt viktigaste. Den har använts som argument av både LO:s och Kommunals ordförande. Av Dagens Nyheters och Aftonbladets ledarsidor. Myten har odlats i kulturvärlden. Jonas Gardell beskrev den privat drivna vårdens fasor i texten ”Vad väger en kissblöja?” i Expressen. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin gjorde ett fotomontage med statsministern iförd en överfylld blöja.

Redan när myten först dök upp, i ett reportage i Dagens Nyheter i november 2011, protesterade den professionella vårdpersonalen. Inkontinensskydd vägs enligt riktlinjer från Socialstyrelsen för att kunna anpassa skyddet till individen. Då kan man undvika byten som stör nattsömnen.
Men protesterna rubbade inte bilden av kissblöjor på tork. Bilden blev snabbt 10-talets svar på 70-talets råttan i pizzan-myt, en berättelse som var för bra för att ifrågasättas.

I dag tisdag väger Vårdföretagarna tillsammans med experter på inkontinensvård blöjor i Almedalen. Vi hoppas att både de ovan nämnda opinionsbildarna och undersökningens vilsna politiker tar vägarna förbi. Vi vinner alla på att rensa bort myterna från den viktiga debatten om hur vi ska säkra kvalitet, mångfald och valfrihet i vården och omsorgen.

Fotnot: Opinionsundersökningen återfinns här. Och rapporten går att läsa här.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna