Kyligt i Almedalen

Almedalsveckan går mot sitt slut. Som vanligt har Vårdföretagarna och medlemsföretagen varit aktiva. Men faktiskt inte lika aktiva som tidigare år, jag återkommer till det. Veckan har också präglats av kyla, till att börja med rent vädermässigt. Senare i veckan var de kalla vindarna av ett helt annat slag.

När jag och medarbetarna redan i februari började planera för årets Almedalsvecka tänkte vi att vi äntligen skulle få prata om välfärdens verkliga utmaningar. Tidigare år har vi fått kämpa mot alla de myter och missförstånd som använts av de krafter som förordat olika skadliga begränsningar för branschen. Men i år, när riksdagen röstat ner Reepalu-utredningens märkliga förslag till vinsttak, tänkte vi att vi skulle slippa den diskussionen.

Det blev inte riktigt så. Både Kommunal och Socialdemokraterna, företrädda av civilministern, har snarast höjt tonläget. Många jag talat med i vimlet, både politiker och företrädare för intresseorganisationer, var lika förvånade som jag över detta.

Att vi var många som gjorde bedömningen att vinstfrågan skulle vara ointressant syntes också i Almedalsprogrammet. Bara några få av flera tusen seminarier berörde vinster och driftsformer i välfärden, vilket också gjorde att våra egna företrädare inte alls var lika efterfrågade i andras paneler som tidigare år.

En märklig och tråkig notering är att Socialdemokraterna, som alltså valt att driva vinstfrågan i valrörelsen, inte längre vill diskutera den med oss. Partiernas valrörelser brukar annars syfta till att de frågor de vill driva också ska diskuteras och debatteras. Ett av våra medlemsföretag som ordnade ett eget seminarium i frågan hade tillfrågat ett 50-tal socialdemokratiska företrädare om de kunde medverka. Alla sa nej.

Våra egna aktiviteter var succéer både publik- och innehållsmässigt. Både vårt kompetensseminarium och diskussionen om hur vår bransch kan bidra till fler kvinnor bland näringslivets ledare blev synnerligen spänstiga och konstruktiva. Korsförhören med några av medlemsföretagens direktörer har redan haft flera tusen visningar på sociala medier.

De kyliga vindarna kom inte bara från norr. I mitten av veckan anlände även detta år den lilla men högljudda och hotfulla grupperingen som kallar sig nordiska motståndsrörelsen, NMR. De valde att ha sina peppningsmöten i en park inte långt ifrån det hus jag och medarbetarna bott i under veckan. Många almedalsaktiviteter sker under bar himmel, och uttrycket att det ska vara högt till tak under denna demokrativecka kanske inte är det mest träffande. Men det måste ändå finnas ett tak.

Detta måste vara sista året då antidemokratiska aktioner tillåts störa andras politiska sammankomster, som partiledartalen. Och det måste vara sista året då NMR ges ett medieutrymme denna avgrundssekt definitivt inte förtjänar.

Håkan Tenelius,
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Se alla Vårdföretagarnas seminarier från Almedalen i efterhand:

Bör yrket som personlig assistent professionaliseras?

Korsförhör en direktör – politikerna

Korsförhör en direktör – opinionsbildarna

En halv miljon nya medarbetare till välfärden – hur fixar vi det?

Välfärdens kvinnor – motvikt till gubbväldet