Ny mätning – Socialdemokrater tror inte på mer välfärd med vinsttak

I en ny undersökning från Demoskop bland 4500 kommunpolitiker som Vårdföretagarna beställt sjunker tron bland socialdemokrater på att en vinstbegränsning skulle innebära en ökad omfattning av välfärdstjänster. Endast 14 procent av socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamöter tror att det blir mer välfärd med vinstbegränsning.

-Endast 14 procent av socialdemokraternas politiker, som verkar där behovet av mer välfärd är som störst, tror att det blir mer välfärd med vinstbegränsning, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

-När nu riksdagen väntas rösta ner regeringens förslag om vinstbegränsning är det hög tid att blicka framåt på riktiga välfärdsutmaningar. För det finns utmaningar. Hur ska vi rekrytera medarbetare, hur ska vi klara den nödvändiga utbyggnaden av äldreboenden, och hur kan vi gemensamt höja kvaliteten på all vård och omsorg, oberoende av driftsform, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag frågat 4500 kommunpolitiker om de tror att förslaget till vinstbegränsning ökar tillgången till välfärdstjänster. 2017 var det 21 procent av de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna som trodde på mer välfärd med en vinstbegränsning. Våren 2018 har siffran sjunkit till 14 procent. Bland miljöpartisterna är motsvarande andel 2018 endast 5 procent. Även bland vänsterpartisterna har tron på vinstbegränsningens positiva effekt på tillgången på välfärd falnat med en nedgång från 31 procent till 24 procent.

Vårdföretagarna har lanserat valmanifestet ”Välfärdens verkliga utmaningar” som kan ses som ett inspel i den välfärdsdebatt som bör ta vid när frågan om vinstbegränsning är avförd från dagordningen i och med riksdagens beslut.

För mer information:
Anders Manell, presschef, 070-314 57 29