Yrkes-SM 25-27 april – vem är Sverigebäst på vård och omsorg?

Välfärden kan behöva en halv miljon nya medarbetare fram till 2026, enligt SKL:s prognoser. Den 25-27 april hålls Yrkes-SM i Uppsala där Vårdföretagarna tillsammans med Kommunal och SKL står som partner och arrangör för tävlingsgrenen Vård och Omsorg. En mycket värdefull möjlighet att öka intresset och statusen för yrken i våra branscher.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten. I år tävlar ett 50-tal yrken, där de bästa får representera Yrkeslandslaget i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Ett huvudsyfte med initiativet är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. För uppemot 25 000 skolungdomar som besöker evenemanget ges chansen att prova på arbetsmoment och upptäcka möjliga karriärvägar.

Vårdföretagarna är partner och arrangör för tävlingsgrenen Vård och Omsorg, tillsammans med Kommunal och SKL. Fem sistaårselever på Vård- och omsorgsprogrammet tävlar om den åtråvärda platsen som Sveriges representant i Yrkeslandslaget.

De tävlande i Vård- och Omsorgsklassen 2018:

  • Elin Andersson, De la Gardegymnasiet, Lidköping
  • Emelie Fransson, Birgittaskolan, Linköping
  • Hanna Johansson, Consensum, Lund
  • Jonna Mjörnell, Consensum, Sollentuna
  • Lisa Ljungberg, Njurdungsgymnasiet, Vetlanda

Så hur går tävlingen till? I rollspel gestaltas olika vård- och omsorgssituationer som de tävlande ska hantera. Hur de löser uppgifterna poängsätts utifrån givna kriterier. Tävlingscasen växlar mellan tävlingsdagarna och omfattar både praktiska och teoretiska moment.

Men går det verkligen att tävla i vård och omsorg? Rikard Johansson, kvalitets- och etikrådgivare på Vårdföretagarna, svarar:

– Det är en bra fråga men självklart kan man göra det. För sex år sedan fanns inte tävlingsgrenen Vård och omsorg med i tävlingarna. Idag har vi byggt upp ett koncept med metod, domare och organisation. Faktum är att vår tävlingsgren är en av de populäraste att följa. Precis som alla andra yrken krävs det kompetens, stark värdegrund, gott bemötande och skills! Den som får för sig att alla kan lyckas och klara sig i den här branschen har helt missat komplexiteten.

Förra årets vinnare, undersköterskan Sebastian Sundberg, fick chansen att representera Sverige i Yrkes-VM i Abu Dhabi. Sebastian missade pallplats men lovordades av domarna för att han ”vårdade med hjärtat”. Bättre vitsord kan man knappast få.

Vårdföretagarna representeras på plats i Uppsala av Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör, Sabina Joyau, näringspolitisk expert äldreomsorg och Rikard Johansson. Följ gärna tävlingarna via WorldSkills Youtubekanal.