Civilministern kan lära av miljonsmällen mot Sundsvalls sjuka äldre

Jag fick nyss ett pressmeddelande från regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi ska till Sundsvall imorgon, den 12 april. Bland annat besöker han det nya äldreboendet Norra Kajen. Detta är utmärkt. Alla politiker bör uppmärksamma äldreomsorgen detta valår. Och det finns en hel del för en civilminister att lära av exemplet Norra Kajen. Som blev en miljonsmäll som gick ut över Sundsvalls sjuka äldre. En smäll som hade kunnat undvikas om kommunen varit smart.

Norra Kajen är byggt av kommunen och drivs av kommunen. Det är ett modernt boende som invigdes i december förra året. Där finns ett spa på en av våningarna och möjlighet för par att dela lägenhet. Inget fel på det.

Det är Norra Kajens historia som förskräcker. Bara ett år efter det första spadtaget 2015 konstaterade kommunen att kostnaderna rusade iväg. Då hade projektet, tillsammans med utbyggnaden av två andra äldreboenden, blivit 26,5 miljoner kr dyrare. Fördyringen finansierades genom att ett planerat korttidsboende vid Sundsvalls sjukhus sköts på framtiden. Korttidsboendet var ämnat för äldre patienter som skrivs ut från sjukhuset men som inte klarar sig själva hemma.

Alla med inblick i vården av våra äldsta vet att just detta är ett jätteproblem. Patienterna är ”färdigbehandlade”, men ofta i ett skick som gör att de har svårt att klara sig själva när de kommer hem, även om hemtjänsten är inkopplad. Det händer att det efter en tid blir nödvändigt med en ny akut inläggning på sjukhuset.

Men när räkningen för Norra Kajen dök upp hävdade kommunen plötsligt att något korttidsboende inte behövdes förrän 2022.

Hur borde då Sundsvalls kommun ha agerat för att undvika miljonsmällen mot de svårast sjuka äldre? Jo, som många andra kommuner nu gör: Låter äldreomsorgsföretagen själva svara för byggandet av de nya äldreboendena. Uppstår det fördyringar under bygget är det företaget som tar risken. Inte kommunen. Inte de svårast sjuka äldre.

Men det förutsätter förstås att kommunen tycker att det är bra med privata alternativ. Och att företagen som alla andra företag har rätt att gå med vinst och att dela ut vinst. På det sättet kan de både investera egna överskott och ta egna lån för att finansiera.

Med andra ord behövs det en civilminister som INTE tror att lösningen på äldreomsorgens behov stavas vinsttak.