Källkritikens dag

Vad är operativt kapital, hur gamla väljarundersökningar kan en använda, återanvänds blöjor för att tjäna pengar och skärs det lite extra i kvinnors underliv för att kunna fakturera några extra kronor?

Idag är det Källkritikens dag. Dagen går i stort sett under radarn i de stora medierna men borde uppmärksammas extra i dessa dagar av fake news eller alternativa fakta. Trumps presidentvalskampanj, Brexitkampanjen och Putins förtryck av den fria pressen är alla internationella exempel på hur en i olika grad använder lögner, statistik och fakta som förvrids och packas om för att passa de egna syftena.

Men det är högst påtagligt även i Sverige.

För oss som varje dag arbetar med att försvara och förbättra vård- och omsorgsföretagens villkor är det en evig kamp mot lögner, myter och förvriden statistik. Det kan synas futtigt att jämföra en svensk ledarskribents upprepade lögn om att privata äldreboenden väger blöjor för att tjäna pengar med Trump eller Putin. Men det är ett sluttande plan mot ett samhälle där det inte går att lita på vad politiker och debattörer säger. Istället för debatt om hur vi kan utveckla en sektor blir det istället en kamp om vad som är sant och inte.

När myter och felaktigheter kommer fram finns Mytpolisen som med oberoende fakta och sin mytstämpel jagar lögner. Debattörer, politiker och journalister som trampar snett får se upp – ingen går säker när det kommer till myter om privat driven vård och omsorg!

Det senast året har Mytpolisen bland annat gett mytbot till statsministern Stefan Löfvén som faktasvamlade om vinstnivåer i privat omsorg och operativt kapital och civilminister Ardalan Shekarabi om var privata vårdcentraler etablerar sig. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt fick flera mytboter förra året både efter uttalanden i Sverige och i Finland om att det är riskfritt att driva vård och omsorgsföretag och att kvaliteten blir sämre med vinstdrivna företag.

Mytpolisen har en topplista på de fem vanligaste myterna. Nedan finns listan över vad debattörer, journalister och politiker oftast trampar snett.

Med det uppmanar jag alla politiker och debattörer att hålla koll på fakta och tveka inte att höra av sig till Vårdföretagarna så ska vi göra vad vi kan för att få fram korrekt och tillförlitlig statistik. Kanske extra viktigt ett valår.

Myt 1: Man drar ned på kvaliteten för att göra vinst!

Nej, privata äldreboenden är bättre på 18 av 27 kvalitetsparametrar och 15 av de 20 bästa vårdcentralerna drivs i privat regi. Studier visar samtidigt att det oftare är företag med god kvalitet som gör vinst.

Myt 2: Blöjor vägs för att tjäna pengar!

Nej. Sanningen är att alla seriösa utförare – både i offentlig och privat regi – väger inkontinensskydd enligt riktlinjer från Socialstyrelsen. Det är en kvalitetssäkring för att anpassa skydden till individen och exempelvis undvika byten som stör nattsömnen.

Myt 3: Ett vinsttak förbättrar välfärden!

Nej, enligt oberoende revisionsbyrån PwC skulle vinsttaket vara ett hårt slag mot dagens välfärd. Förslaget med vinstbegränsning på 7 Reepaluprocent innebär att över 60 procent av företagen inte skulle kunna driva en ekonomiskt sund och stabil verksamhet.

Myt 4: Medarbetarna hos privata vårdgivare vantrivs!

Nej, det stämmer inte. Medarbetare inom det privata känner sig tvärtom mer motiverade, är mer nöjda med chefens ledaregenskaper och anser sig bättre kunna påverka sin arbetsmiljö.

Myt 5: Rena guldgruvan att driva företag inom vård och omsorg!

Nej, vård- och omsorgsbranschens genomsnittliga rörelsemarginal ligger i linje med övriga näringslivet, 8,4 procent. Genomsnittlig vinstutdelningen är 3,4 procent.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna