Gå med förlust för att tillåtas göra vinst?

Exemplen på myter och felaktigheter kring privat vård och omsorg är många. Bland de grövre av är den om kissblöjor som vägs för att spara pengar – en rekommenderad metod av Socialstyrelsen.

Under seminariet ”Framtidens välfärd i Stockholm” som tidigare i höstas arrangerades av Almega fick åhörarna höra två relativt vanliga missuppfattningar upprepas från scenen av vänsterpartiets Torun Boucher, äldrenämnden Stockholm stad. Det första av missförstånden är att Reepaluutredningens förslag i själva verket inte utgör en allvarlig begränsning, som så många har varnat för. Förslaget tillåter nämligen företagen att öka sin tillåtna vinst om verksamheten tidigare har gått med förlust. Tanken är att förlusten från ett år ska öppna för större vinst nästa år, på ett ungefär.

En vinstbegränsning skulle slå hårt mot kvinnors företagande. Anledningen är naturligtvis att det inom vården och omsorgen finns en högre andel kvinnor på ledande befattningar än i övriga näringslivet. Men istället för att erkänna vinstbegränsningens negativa konsekvenser för jämställdheten ifrågasätter en del debattörer om andelen kvinnor verkligen är så där hög som det påstås. Den höga andelen kvinnor återfinns inte i de större företagen, menar de.

Ett konkret och aktuellt exempel på att den bild Torun Boucher förmedlade är fel visade sig nyligen när Humana, Sveriges största assistansanordnare, tilldelades stiftelsen AllBrights pris.