Bojkotta regeringens hämmande förslag om vinstbegränsning.

Jämställdheten går trögt i svenska börsbolag enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright. Sedan förra året har ökningen av andelen kvinnor i ledningsgruppen bara varit en procentenhet. Mot bakgrund av den långsamma utvecklingen uppmanar stiftelsen till bojkott av ojämställda bolag, rapporterar Dagens Nyheter.

Arbetet för ett jämställt näringsliv kan bedrivas på en rad olika sätt. Ett sätt är att som stiftelsen Albright rikta ljuset mot de företag som har en låg andel kvinnor i ledningen och uppmuntra konsumenter till bojkott av dessa.

Ett annat sätt är att lyfta fram och visa på alla de företag som faktiskt har en jämställd bolagsledning. Vilka åtgärder som ger bäst effekt, som gör att företag ser värdet av att ha ledning med olika kompetens och ursprung, vet jag inte. Det jag däremot vet är att det finns sätt att försämra jämställdheten – i ett enda slag.

Förbjud och hindra vård- och omsorgsföretag att verka – det är en mycket effektiv åtgärd för att ytterligare försämra jämställdheten i näringslivet.

Humana, ett av Sveriges största omsorgsföretag är sedan något år börsnoterat. Företaget listas som nummer tre i Albrights jämställdhetsgranskning.

Utklipp från Dagens Nyheters artikel ”Trögt för jämställdheten i de svenska börsbolagen

Vård- och omsorgsbranschen har långt fler kvinnor på ledande ställning än näringslivet i övrigt. När vi påtalar detta brukar vi få höra att det bara är något som gäller de mindre företagen. Att det i de stora jättarna fortfarande är ”gubbarna” som styr. Vår granskning har gång på gång visat att det inte stämmer.

I de tio största vård- och omsorgsbolagen är fördelningen mellan män och kvinnor i koncernledningen i det närmaste helt jämn. Den siffran ska jämföras med övriga större börsbolag där andelen är en av fyra eller med hela näringslivet där vart femte befattning i ledningen innehavs av en kvinna. För styrelserna är fördelningen i det närmaste densamma.

Vården och omsorgen kryllar av yrkesskickliga personer. Eftersom branschen traditionellt sätt domineras av kvinnor finns det en stor mängd kompetenta, yrkesskickliga kvinnor ett kvalitetsdrivet företag kan välja bland för att rekrytera till sin ledning. Den möjligheten försvinner om förslagen om vinstbegränsning blir verklighet.

Om något ska bojkottas för att uppmuntra jämställdheten så är det regeringens hämmande förslag om vinstbegränsning.