”Det här är Claes-Henrik. Han är ett rikt jävla as”

I vintras publicerade revisionsbyrån PwC rapporten ”Avkastning på bokfört operativt kapital i välfärdbolag”. Kanske inte världens mest säljande titel. Men innehållet visade sig vara hetast tänkbara sprängstoff.

Det var denna rapport som visade vilka effekter Reepalu-utredningens förslag till vinsttak skulle få för välfärdsföretagen. Förödande effekter. Åtta av tio företag skulle få svårt att överleva, en fjärdedel av företagen skulle tvingas att gå med förlust.

En viktig del av vår välfärd skulle raseras. De drabbade skulle vara hundratusentals patienter, brukare, anhöriga och medarbetare. Men hur förmedlar man knastertorra beräkningar från en revisionsbyrå till de som verkligen berörs?

Vi bad tecknaren och animatören Johan Reich att göra en personlig tolkning av PwC:s rapport. Han levererade en film, som inleds med citatet i rubriken ovan. Han börjar med att beskriva nidbilden av vårdföretagaren, som bara är ute efter att tjäna pengar, som lurar landsting och kommuner och glatt sparkar medarbetare för att få ihop till en rejäl vinstutdelning.

Det är just denna nidbild som fått styra både debatten och utredandet av välfärdsföretagens framtid. Men en bit in i filmen förklarar Johan Reich via ”de knastertorra revisorerna på  PwC” att det faktiskt inte är den där Claes-Henrik som drabbas av det föreslagna vinsttaket. Finns han förresten över huvud taget?

Var så goda – här är filmen ”Majken & Reepalu”!