Euroskills 2016 – Vård­företagarna är på plats!

En hälsocentral. En engelsktalande patient sitter och klagar på huvudvärk och illamående. Hon har minnesförluster och säger att hon måste hämta på dagis. Det visar sig att patienten halkat på en promenad och fått en misstänkt hjärnskakning. Detta är ett tänkt scenario som de tävlande kan ställas inför på EuroSkills, EM i yrkeskunskap, som för första gången hålls i Sverige.

Banner_728x90

Scenarierna utspelar sig både på hälsocentralen, på sjukhuset eller på äldreboendet. I varje utmaning har de tävlande 45 minuter på sig att ställa diagnoser och utföra behandlingar enligt evidensbaserade metoder samtidigt som individens resurser ska stärkas, sociala dilemman hanteras och den information som behövs ska förmedlas till patienter/brukare och anhöriga. Skådespelare medverkar för att göra scenarierna så trovärdiga som möjligt. I utmaningarna bedöms de tävlandes planeringsförmåga, kommunikation, omvårdnad och tillvägagångssätt.

EM i yrkeskunskap startar den 1 december på Svenska Mässan i Göteborg, detta är första gången Sverige står som arrangör för en internationell yrkestävling. 40 000 besökare beräknas vara på plats under tre tävlingsdagar för att se 500 deltagare från 33 europeiska länder tampas om EM-titeln i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken. Syftet med tävlingen är att öka kunskapen och kännedomen om framtida yrkesvägar samt att öka intresset och statusen för yrkesutbildningar.

Vid senaste Europamästerskapet i franska Lille 2014 kammade svenskarna hem två guld, fem silver och ett brons. Hittills uppgår medaljskörden för de blågula till 17 guld, 23 silver och 24 brons i internationella mästerskap. Årets lag består av 31 personer som har kvalificerat sig genom att vinna SM-titeln i sin yrkeskategori.

En av arrangörerna bakom evenemanget är Svenskt Näringsliv, som under lång tid har verkat för att höja yrkesutbildningarnas status. Arbetsgivarna hoppas att uppmärksamheten kring Europamästerskapet lockar fler unga att välja yrkesutbildningar. För Vårdföretagarna är yrkesutbildningar en hjärtefråga. Vårdföretagarna har varit engagerade i SM, EM och VM-tävlingarna i många år tillsammans med parterna SKL och Kommunal och finns alltså även i år att finnas på plats, denna gång i Göteborg.

Både pensionsavgångar och en åldrande befolkning kommer att öka behovet av nya medarbetare i framtiden. För svensk välfärd är det avgörande att rätt personer söker sig till vården och omsorgen. Därför är vi stolta att, tillsammans med bland annat Kommunal och SKL, få vara en del av Euroskills 2016!