En framgångsrik verksamhet levererar god kvalitet till patienter och brukare

Det finns bara ett sätt att skapa en framgångsrik verksamhet och det är att leverera god kvalitet till patienter och brukare. Däremot finns det flera sätt att fördärva och montera ned vår gemensamma välfärd.

Jens Körge, Vänsterpartiet Kalmar, skriver den 11 november på Östra Småland/Nyheternas debattsida om tre sätt att göra vinst inom välfärden.

Punktlistan är raljant formulerad och, beträffande sanningshalt, minst sagt tveksam. Det finns nämligen bara ett sätt att skapa en framgångsrik verksamhet och det är att leverera god kvalitet till patienter och brukare.

Däremot finns det många fler sätt än tre att fördärva och montera ned vår gemensamma välfärd.

1. Sprida myter om välfärden i allmänhet och privat vård och omsorg i synnerhet. Jens Körge återupprepar myten att företag väger inkontinensskydd, kissblöjor, i syfte att spara pengar. Vägning förekommer – men är inte ett tecken på girighet utan på omsorg som följer av riktlinjer. Metoden är rekommenderad av Socialstyrelsen som en del i utprovandet av rätt inkontinensskydd.

2. Bortse från kvalitet. Tillsammans med sina partikollegor har Jens Körges Vänsterparti pressat fram en utredning som leds av Ilmar Reepalu som enbart syftar till att begränsa vinsterna i välfärden. Utredningen föreslår inga åtgärder för hur kvaliteten ska säkerställas. Samtidigt har de företag som är föremål för vinstbegränsningen högre kvalitet.

3. Bortse från underskott i offentlig verksamhet. Privata utförare får samma summa pengar som offentliga utförare. Trots det är underskotten omfattande i offentliga verksamheter. En välfärd för framtiden inspireras av de bästa utförarna för att höja kvaliteten och klara verksamheten på tilldelad budget.

För varje dag vi diskuterar Körges tre punkter förlorar vi tid som vi istället kunde ägna åt välfärdens verkliga utmaningar. Hur får vi fler att välja vårdyrket, hur får vi ut mest kvalitet, vad kan offentlig och privat driven vård- och omsorg lära av varandra och mycket annat.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna