Hoppa till innehåll

Kajsa Fredholm (V) upprörs över myten om blöjvägning för att spara pengar för att så många i Vänsterpartiet fortfarande tror på den.

Jag skrev om kissblöjsmyten som vägs på privata äldreboenden för att spara pengar. Myten kablades ut som ett bevis på girighet men som visade sig vara god inkontinensvård. Kajsa Fredholm upprörs över myten om blöjvägning för att spara pengar för att så många i Vänsterpartiet fortfarande tror på den.

Faktum är att hon i sin replik 30/11 ger ett bra exempel på hur myter och vanföreställningar om privat vård och omsorg tillåts gro. Kajsa Fredholm skriver att lönsamheten inom hälso- och sjukvårdsbranschen är 50 procent. Det skulle betyda att jag för varje intjänad hundralapp kan göra så mycket som 50 kronor i vinst. Det är naturligtvis helt felaktigt och bakom döljer sig Ilmar Reepalus siffertrixande. Lönsamheten ligger i linje med övriga näringslivet. Måttet som Reepalu-utredningen använder är helt oanvändbart. Det går nämligen inte att jämföra företag i olika branscher eftersom de har så olika tillgångar.

Det vore som att jämföra två personers längd, inte genom att mäta hur långa de är, utan genom att jämföra längden på deras byxor fast en av dem envisas med att gå i shorts året om. Ska vi sy upp kostymer till de två personerna baserat på den informationen kan vi räkna med att det blir fel.

Kajsa Fredholm vill att inflytandet över vårdens utformning ska delegeras till allmänheten genom en folkomröstning. Det hon har missat är att en sådan folkomröstning sker varje dag, ett patientbesök om dagen. Den möjligheten vill Kajsa Fredholm begränsa.

 

Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna