Vård­företagarna: Begränsat vinstuttag vore riktigt illa

Långsiktiga spelregler välkomnas. Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius skriver i Svenska Dagbladet att han tycker att det vore skönt att bli av med vinstfrågan, och välkomnar en blocköverskridande överenskommelse.

Anna Kinberg Batra argumenterar i en debattartikel i SvD för ett blocköverskridande samarbete i frågan om vinster i välfärden. Moderaterna vill ha en generell tillståndsplikt, nationella kvalitetskrav, bättre uppföljning och sanktioner för den som inte uppfyller kraven. Företag som inte sköter sig ska inte få ta ut vinst, enligt Moderaterna.

– Det allra bästa vore om vi kunde få långsiktiga spelregler, så att vi slapp vinstfrågan, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna.

Så länge diskussionen pågår skadas branschen, tycker han, och därför vore det bra med en blocköverskridande överenskommelse.

– Men inte med skadliga regleringar. Om de sätter sig ned och förhandlar om att begränsa vinstuttaget delvis, eller anger procenttal – då vore det riktigt illa.

– Varje generell begränsning hindrar företag att utvecklas.

Att ha en generell tillståndsplikt för företag inom välfärdssektorn är däremot bra, tycker han.

– Det saknas i dag. Det är ett bekymmer inom branschen att det finns oseriösa aktörer.

Fast han ser också att tillståndsplikten ska gälla kommuner och landsting.

– Det blir lite oklart om att hindra vinstuttag för företag som inte sköter sig. Om det finns en generell tillståndsplikt är det bättre att dra in tillståndet, det kan gälla för både offentliga och privata företag, säger Håkan Tenelius.

 

Artikeln publicerad i Svenska Dagbladet den 27 oktober 2016