Regeringen vill ge Reepalu minsta möjliga uppmärksamhet

I torsdags kväll twittrade SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson att den så kallade Välfärdsutredningen under Ilmar Reepalu fått sitt lanseringsdatum flyttat. Enligt direktiven skulle Reepalu lämna sin utredning till regeringen den 1 november. Nytt datum är tisdagen den 8 november. Alltså samma dag som USA:s väljare röstar fram en ny president.

 

När jag såg Knutsons tweet mejlade jag Reepalu-utredningens kansli, som direkt bekräftade att utredningen släpps det nya datumet, ”om inget oförutsett inträffar”. Inget om orsaken.

Ja, varför byter man datum? Jag kollade med en tjänsteman i regeringskansliet, som menade att det ska väldigt mycket till för att tumma på de datum som är utsatta i utredningsdirektiv. Gäller det längre anstånd krävs regeringsbeslut. Om det handlar om några få dagar som i detta fall är det hur som helst inte utredningen som bestämmer, utan det ansvariga statsrådet.

Alltså är det civilministern som bytt datum. Men varför väljer Ardalan Shekarabi en dag då precis hela världens nyhetsfokus är riktat mot ett helt annat håll? Vinster i välfärden må vara en fråga som engagerar, men just detta presidentval, Clinton eller Trump, känns nog snäppet viktigare för de flesta. En pressträff om något annat denna dag är som att bjuda in medierna kl 15 på julafton.

Med andra ord vill Shekarabi ha minimal uppmärksamhet för utredningen. Tidningarnas förstasidor, ledarsidor, politiska kommentarer, nyhetsflashen och nyhetssändningarna kommer inte att ha något utrymme för Reepalus förslag om hur välfärdsföretagen ska begränsas.

Härom veckan uppmärksammades två rapporter som Ilmar Reepalu beställt om metoder att begränsa vinster. Rapporterna möttes av massiv kritik från alla håll. Inte bara vi intresseorganisationer kritiserade förslagen. Ekonomijournalister, Handelsprofessorer och till och med rapportförfattaren själv sågade den modell som Ilmar Reepalu tydligen utgår ifrån i sitt förslag.

Det hela var oerhört genant för regeringen och civilministern. Reepalu-utredningen tycktes haverera redan innan den presenterats.

Detta får inte upprepas, tänker uppenbarligen taktikerna i regeringen. Reepalus förslag ska smygas ut när det märks som minst.

Är jag överdrivet misstänksam? Det tycker säker någon, men faktum är att regeringen använt liknande taktik tidigare. För bara några veckor sedan presenterades en utredning som visade på vissa fördelar med ett svenskt Nato-medlemskap. Regeringen valde att dra uppmärksamheten från detta konstaterande genom att samtidigt föreslå kvotering i bolagsstyrelser.

(På Twitter hävdade någon att en annan parallell är när Stefan Löfven utsåg Magdalena Andersson till ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna – och valde att göra det samma dag som prinsessan Estelle föddes. En kanske inte helt klockren jämförelse.)

Frågan om hur vår välfärd ska organiseras är viktig. Den är värd en rejäl debatt. Alla förslag, även de som kommer från oss i intresseorganisationerna, måste granskas ordentligt. Så jag vädjar till civilministern och hans medierådgivare: Välj vilken dag som helst då ni presenterar Ilmar Reepalus utredning.

Men inte den 8 november. (Och inte julafton.)