Yrkes-SM i Malmö

Kompetensförsörjning är en av de största utmaningarna den svenska välfärden står inför. Utan nya medarbetare kommer vårdcentraler, hemtjänst, äldreboenden och en rad andra verksamheter inte längre kunna fullfölja sitt uppdrag. Och behovet är stort. Om inga förändringar görs i arbetssätt, bemanning och styrning krävs det 225 000 nya medarbetare till 2023. Rikard Johansson, kvalitets-/etikrådgivare Vårdföretagarna besökte tävlingen.

Varför är den här tävlingen viktig tycker du Rikard?

Yrkes-SM är viktigt av många anledningar. Det yttersta målet med verksamheten är att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. Det är viktigt för vår bransch att det sker en nyrekrytering och för att visa upp vilka intressanta arbetsuppgifter och yrken som finns  inom vård och omsorg. Men det är självklart viktigt för oss alla eftersom vi i någon del av livet kommer att möta vård- och omsorgspersonal och då vill vi att de ska vara kompetenta och engagerade.

Årets SM slog alla besöksrekord med över 22 000 besökare över de tre tävlingsdagarna.  De tävlande har gjort en jätteprestation och det har inspirerar besökare och oss arrangörer. Kvalitén på vinnarna är otrolig hög och jag ser fram emot att se dem tävla på EM senare i december.

Vem är det som arrangerar tävlingen?

Organisationen bakom Yrkes SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO; Svenskt Näringsliv och Staten. I år tävlade 33 yrken och 6 stycken uppvisningsyrken, Vårdföretagarna är partner och arrangör för tävlingsgrenen Vård och Omsorg, tillsammans med Kommunal och SKL.

Det går inte att tävla i musik brukar det heta, men går det att tävla i vård och omsorg?

-Det är en bra fråga men självklart kan man göra det. För sex år sedan fanns inte tävlingsgrenen Vård och omsorg med i tävlingarna. Idag har vi byggt upp ett koncept med metod, domare och organisationen och vår tävlingsgren är faktiskt en av de populäraste att följa då publiken kan se allt från en uppbyggd scen och tävlande, patienter och konferencier har head sets. I år valde t ex kungen att prioritera besök just på våra tävlingsmoment. Precis som alla andra yrken krävs det kompetens, stark värdegrund, gott bemötande och skills! Den som får för sig att alla kan lyckas och klara sig i den här branschen har helt missat komplexiteten.

VinnareYRKESSM20161113 Rikard Johansson med Fanny Saxberg

Rikard Johansson, kvalitets-/etikrådgivare Vårdföretagarna, tillsammans med Fanny Saxberg, svensk mästarinna i Vård och omsorg.

Kan du utveckla det lite?

Ofta får vi höra att kvalitet är något som är svårt att mäta och utvärdera. Här på tävlingarna bedöms, bemötande, metodik, planering och dokumentation bland annat. Ska den svenska välfärden utvecklas behöver vi utveckla bra sätt att mäta kvaliteten på. Men lika viktigt är att enas om vika indikatorer och arbetssätt som skapar värde. Och vi behöver också kompetenta studenter och blivande medarbetare, som vi har sett här i Malmö.

Vad tyckte du var mest intressant att se under SM?

Den proffsiga organisationen och genomförandet av tävlingarna. Här är Sverige bra på stora arrangemang. Då det var så många yrken representerade slogs jag över hur många kompetenta kvinnliga tävlanden det fanns i traditionellt manliga yrken. Många tjejer stod med guldmedaljer när prisutdelningen skedde. Det var även roligt för branschen att en manlig tävlande kunde knipa en medalj i Vård och Omsorg. Många andra länder anställer de tävlande som får förbereda sig som professionella atleter inför de internationella mästerskapen. Under SM fanns t ex en stor delegation från Japan på plats för att lära och förbereda sig för VM i Abu Dhabi 2017.

Vad har du ägnat dig åt under SM-tävlingarna?

Jag har stöttat tävlingarna som representant för Vårdföretagarna och var även patient för delmoment 1 för tävlingarna där jag var statist som en engelsktalande krävande kille med hjärnskakning på akutmottagning.

HMK YrkesSM Vård o Omsorg 20160511 Malmö

H.M. Konung Carl XVI Gustaf besöker tävlingarna i Malmö.

Vad tror du om chanserna i Euroskills i Göteborg i höst, har Sverige chans att få medalj inom vård och omsorg?

Det tror jag absolut! Vi har enormt duktiga tjejer och killar som tävlar och har haft tidigare också. Senast i somras i VM i Brasilien fick Sverige 3 medaljer och mängder av topplaceringar. Nu kommer vår svenska mästare Fanny Saxberg, Vänersborg, att ha personlig coaching, mediaträning och detaljerad träningsplan så att hon kommer förberedd till EM senare i December. Fanny representerar även Sverige i VM 2017. Hon är en mycket bra ambassadör!

Runt 22 000 personer besökte Yrkes-SM på Malmömässan mellan 11-13 maj vilket är rekord. Under tävlingarna representerades yrken som teknik, service, bygg, industri och många fler. Vinnaren i varje yrkeskategori får en plats i Yrkeslandslaget och får tävla för Sverige i Yrkes-EM i Göteborg 30/11–4/12 2016 och i Abu Dhabi där Yrkes-VM äger rum 14-19/10-2017.