Tråkigt besked från BB Sophia

Praktikertjänst har satsat stora pengar på att etablera BB Sophia. Ändå tvingas företaget konstatera att verksamheten inte går runt långsiktigt. BB Sophia har fått goda betyg och är ett positivt bidrag till förlossningsvården i Stockholm. Därför är det såklart mycket tråkigt att förlossningen tvingas läggas ner. Det vore dock ansvarslöst att försöka driva vidare en verksamhet som inte står sig ekonomiskt.

Praktikertjänst har funnits sedan 1960 så det går knappast att beskylla företaget för kortsiktighet. Men företagets bedömning att det skulle gå att driva en förlossningsverksamhet med BB Sophias höga ambitioner utifrån den ekonomiska ersättning som Stockholms läns landsting erbjuder var fel. Praktikertjänst är självkritiska till sina ekonomiska analyser och har försökt lösa situationen tillsammans med landstinget. Företaget kommer också att bidra till att avvecklingen sker utan men för alla de som valt BB Sophia.

Nu kommer vårdvalets olyckskorpar att kraxa med ny energi: ”Vårdvalet fungerar inte, företagen struntar i patienterna, vinsterna viktigare än förlossningsvården…” Men det som har hänt innebär inte att tanken på konkurrens, alternativ och valfrihet är fel. Tvärt om kommer Stockholms läns blivande föräldrar att bli än mer varse värdet av att kunna välja och välja bort när ett av de populäraste alternativen försvinner.

Vilket innebär att politikerna i SLL lär få ägna en del tankekraft åt frågan hur valfriheten i förlossningsvården på nytt kan utvecklas. En läxa från fallet BB Sophia är att långsiktiga ekonomiska villkor är en förutsättning. Och det är en läxa som gäller både beställare och utförare.

Läs DN här och pressmeddelande från PTJ här.