Välkommen på studiebesök Jonas Sjöstedt

Jag debatterade nyligen vinster i välfärden med Jonas Sjöstedt i radio. Vi var oeniga om det mesta, utom kanske att kvaliteten måste vara i fokus. Debatter i alla ära. Vi vill gärna att politiker besöker våra medlemsföretag och skapar sig en bättre uppfattning om välfärdsföretagens villkor. Många av våra företagare vill inget hellre än stolt visa upp sin vårdcentral, äldreboende eller vad det nu må vara. Det var därför jag blev så förvånad när Jonas Sjöstedt hävdade att han aldrig blivit inbjuden till ett besök.

Så här sa Sjöstedt ca 7 min in i inslaget:

”Man kan alltid lära sig mer så är det här i livet. Jag är mycket ofta ute och besöker verksamheter eller själv tar en arbetsdag t ex i hemtjänsten, i både kommunal och privat. Problemet är att hos de privata är vi ofta inte välkomna, t ex att prata med personalen. Jag funderar på varför, för jag vill gärna diskutera med dem.”

Programledaren Jörgen Huitfeldt ifrågasatte påståendet om att Jonas Sjöstedt inte var välkommen på besök och jag fick samtidigt möjlighet att dementera att det skulle vara på det viset. Jag vet inte om Jonas Sjöstedt försökte dra en vit lögn eller om det hela är ett stort missförstånd – men självklart är han välkommen!

Direkt efter radiodebatten vet jag att ett antal vårdföretagare hörde av sig till Vänsterpartiet och Sjöstedt och erbjöd företagsbesök. Men så vitt vi vet har han ännu inte tackat ja till något av dessa. En av dessa vårdföretagare är verksam i ett socialt utsatt område i Västsverige och bjöd in Sjöstedt redan i våras, men något besök blev inte av.

Idag bjuder en av hans partikamrater Rozze Baleng in Jonas Sjöstedt på ett företagsbesök genom ett öppet brev i Aftonbladet. Rozze Baleng driver en barnmorskemottagning i Botkyrka och vill träffa Sjöstedt för att prata om vinstfrågan. För mycket fokus läggs på att få bort vinster snarare än att se det värde de privata företagen bidrar med. Jag kan bara hålla med!

Jag hoppas verkligen att Jonas Sjöstedt tackar ja till inbjudan från Rozze Baleng och besöker Botkyrka. Det är dags att se kvaliteten som skapas framför näsan på oss och utveckla välfärden.