Hoppa till innehåll

Ardalan Shekarabi bjuder Jonas Sjöstedt på långlunch och låtsas inte om att notan kommer. Civilministern gör så gott han kan för att stilla Sjöstedts hunger på politiska framgångar. Men notan hamnar i knäet på vårdtagare och medarbetare inom välfärden, skriver ledningen för Vårdföretagarna.

Ardalan Shekarabi bjuder Jonas Sjöstedt på långlunch och låtsas inte om att notan kommer. Civilministern gör så gott han kan för att stilla Sjöstedts hunger på politiska framgångar. Notan hamnar i knäet på vårdtagare och medarbetare inom välfärden.

Kvaliteten är lika god och många gånger bättre hos privata utförare än hos offentliga. Trots det tillsätter regeringen tillsammans med Vänsterpartiet en utredning vars syfte är att ställa till rätta allt man menar är fel med den privata välfärdssektorn. Man låter myterna styra när framtidens välfärd ska utformas.

Ett område som har pekats ut och som utredningen ska undersöka är om man kan ställa krav på bemanningsgraden. Istället för att ta intryck av de privata aktörerna som har lägre bemanningsgrad men högre kvalitet det omvända gälla. Den med högre bemanningsgrad men lägre kvalitet ska influera den andra.

Hade man velat utveckla svensk välfärd skulle man naturligvis gett i uppdrag till utredaren att undersöka varför privata verksamheter lyckas bättre med kvaliteten trots den lägre bemanningen. Utredare borde studera hur privata arbetsgivarna i vården gör för att uppnå högre trivsel och lägre sjukfrånvaro, till exempel.

Utmaningarna som vårt välfärdssystem står inför är reella. De försvinner inte för att man gömmer sig bakom myter om hur verkligheten förhåller sig. Det är dags för regeringen att ta sitt ansvar och försvara valfriheten.

Det har man ännu inte gjort.

Det är tydligt hur ogärna Ardalan Shekarabi svarar på konsekvenserna av eventuella vinstbegränsningar. Han har hittills svarat undvikande på frågor om ifall patienter, äldre och brukare kommer ha något alternativ kvar att välja mellan om begränsningarna införs.

Tvingas de privata alternativen bort leder det inte till att de offentliga träder in i deras ställe. En liten del kommer möjligen kunna övergå i offentlig regi, men försvinner vårdens idérika och kompetenta entreprenörer och den verksamhet de utvecklat ger det stora hål i den svenska välfärden. Det handlar om stora resurser som omintetgörs när myterna tillåts diktera villkoren.

En lagstiftning med fel fokus vore en katastrof för branschen. Men även innan en lagstiftning är på plats leder risken en sådan för med sig att investeringar uteblir och utvecklingen stannar av. Det leder till sämre vård och till färre alternativ.

Även om Ardalan Shekarabi tror på privata företag i välfärden och enbart vill tillgodose Jonas Sjöstedts politiska vilja med tomma ord så får det konsekvenser. Notan hamnar hos patienter, brukarare och äldre som inte får den vård de förtjänar.

Ulrika Östlund, ordförande Vårdföretagarna
Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Artikeln publicerades i Dagens Samhälle 5 mars 2015