Politisk osäkerhet lägger en våt filt över den privat drivna vården

Dagens Medicin skriver idag om hur den politiska osäkerheten som kommer från vinstöverenskommelsen får effekter redan nu. Skickliga och uppskattade vårdgivare som vill sprida sin verksamhet upplever läget som att en våt filt läggs över utvecklingen i primärvården. Läs artikeln från Dagens Medicin här.

Lars Brune, vd för Nötkärnan Vård & Omsorg, driver bland annat en vårdcentral i Bergsjön i Göteborg. Bergsjön är ett socioekonomiskt utsatt område som tidigare helt saknade läkarmottagning. Tack vare Nötkärnan finns det nu en uppskattad och populär vårdgivare, som skulle vilja expandera men som hindras på grund av den politiska osäkerheten. Lars Brune hade planer på att öppna  en ny vårdcentral för patienter i Alingsås, men fick kalla handen från långivaren SEB: ”Det politiska utspelet i förra veckan har skapat en osäkerhet kring välfärdsbolag i stort och bankens riktlinjer håller på att utvärderas/ förändras”.

Även Swedbank har en mer restriktiv hållning för utlåning till privata vårdgivare. De säger till Dagens Medicin att läget påverkar hur man ser på risken, priset på kapital och villigheten att låna ut pengar till privata vårdgivare.

Dagens Medicin har pratat med flera vårdgivare i sjukvården som påpekar att just den politiska osäkerheten hindrar de från att satsa. Det är olyckligt i ett läge när vi behöver satsa mer på vården än tidigare. Vi ser nu att den kommande vinstutredningen redan nu hämmar utvecklingen i primärvården. De stora förlorarna är patienterna som inte får den ökade tillgänglighet och kvalitet som fler vårdcentraler bidrar till.

Civilminister Ardalan Shekarabi har aviserat flera utredningar om vinster i välfärden. Ett sätt för att lösa både problemen med den våta filt som ligger över välfärdssektorn och att dämpa oron som många känner över oseriösa vårdgivare, vore att låta utredningarna se hur man kan premiera kvalitet i vården. Om utredningen handlar om att skapa förutsättning för att alla patienter ska få den absolut bästa vården, då har privat vårdföretagare inget att frukta.

Charloutte Barouma driver populära Wästerläkarna som riktar sig till personer över 70 år. Även hon har fått känna på hur den politiska osäkerheten slår hårt. Läkaren Hassan Soleymanpur driver Sundsvalls Vårdcentral vittnar om liknande erfarenheter.

Se Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, kommentera artikeln i Dagens Medicin: