Hoppa till innehåll

Ägarprövningsutredningen har lagt förslag som ska säkra att privata aktörer i välfärden har ett långsiktigt engagemang och förutsättningar att bedriva verksamhet av hög kvalitet. Men Vänsterpartiet vill inte göra det till en fråga om kvalitet eller seriositet, utan istället utesluta privata vård- och omsorgsgivare helt och hållet ur välfärden.

Säga vad man vill, men Ulla Andersson (V) är åtminstone tydlig om sina avsikter ifråga om privata vård- och omsorgsgivare (24/2). Det spelar ingen roll vilken kvalitet vårdgivarna kan erbjuda sina brukare. Det spelar ingen roll hur nöjda omsorgstagarna själva är med verksamheten. Och det spelar ingen roll hur seriösa vårdföretagens ägare och ledning är med sitt engagemang i verksamheten. Ulla Andersson och Vänsterpartiet ser ändå ingen plats för vård- och omsorgsföretag i välfärden.

Ägarprövningsutredningen har lagt fram förslag som syftar till att säkra att privata aktörer i välfärden har ett långsiktigt och seriöst engagemang och förutsättningar att bedriva en verksamhet av hög kvalitet. Det är i huvudsak bra förslag som kan stärka förtroendet för privat driven vård och omsorg.  System som håller oseriösa aktörer borta gynnar också alla de vård- och omsorgsgivare som håller god kvalitet. Däremot får det inte bli onödigt höga trösklar som hindrar små vårdföretag, som är viktiga för mångfalden. Det är också märkligt att inte ställa motsvarande krav på offentliga utförare.

Men Ulla Andersson viftar bort Ägarprövningsutredningens förslag och menar att de inte löser de ”grundläggande problemen” med vinstintresse i välfärden. De ska Vänsterpartiet lösa med den vinstöverenskommelse som de har slutit med regeringen. För Ulla Andersson och Vänsterpartiet är det inte kvalitet eller seriositet det handlar om, utan en önskan om att utesluta privata vård- och omsorgsgivare helt och hållet ur välfärden.

Vi vet att den uppfattningen inte delas av regeringen, som borde se med oro på de direkta effekter som vinstöverenskommelsen redan nu ger i välfärden. Tidningen Dagens Medicin berättade förra veckan om hur populära vårdgivare direkt påverkas och hur överenskommelsen sätter stopp för den fortsatta utbyggnaden av primärvården. Nötkärnan, som driver primärvård i socialt utsatta bostadsområden i Göteborg, hade kommit långt i planeringen på en ny vårdcentral i Alingsås. Då sade banken nej mot bakgrund av den politiska osäkerheten. Achima Care, som med sin verksamhet hjälpt till att bygga ut primärvården i bl a Kalmar och Sörmland, kan inte riskera investeringar i fler vårdcentraler nu. Läkaren Hassan Soleymanpur som driver vårdcentral i Sundsvall måste lägga sina planer på öppna en ny vårdcentral i Sollefteå på is.

Ideologi får inte gå före kvalitet och utveckling av välfärden. Regeringen bör plocka bort den våta filt som vinstöverenskommelsen lägger över välfärden. Låt de utredningar som civilminister Ardalan Shekarabi har aviserat fokusera på hur man kan premiera kvalitet i välfärdsverksamheterna och hur politiken kan skapa förutsättningar för att alla patienter och brukare ska få bästa möjliga vård och omsorg.

 

Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna 

Artikeln publicerades i Dagens Samhälle 26 februari 2015