Hoppa till innehåll

43 vårdföretagare skriver i Aftonbladet: Vi och väljarna måste få besked om vad som gäller.

Vi alla företräder och arbetar i Sveriges just nu mest utskällda bransch: privat driven vård och omsorg. Vi slog i våras larm i Aftonbladet om att kritiken mot oss kan leda till politiska beslut som allvarligt skadar välfärden. Sen dess har vi fått en hel del stöd och upprättelse. Ändå kvarstår hoten mot hela vår existens. De motstridiga beskeden från främst det rödgröna regeringsalternativet har snarast ökat vår oro.

Förslagen som oroar oss gäller begränsning av vinstutdelning, som skulle göra det omöjligt för företagen att finansiera nystart eller utbyggnad. Det finns också förslag om ägarkrav som effektivt skulle hindra erfarna och seniora personer inom vården att starta och driva företag, liksom idéer om att kommuner och landsting ska kunna utestänga vanliga företag från sina upphandlingar. När vi berättar om vår oro får vi ofta höra att vi är giriga och främst jagar vinster. Istället vill vi försvara de villkor för långsiktigt företagande som är självklara i alla andra branscher. För vårdföretagande måste vara långsiktigt, och varje företagare vet att långsiktighet kräver lönsamhet.

Med andra ord: Om förslagen genomförs går företagen långsamt under. Alternativen inom vård och omsorg – som även de vinstkritiska politikerna säger sig vilja ha – försvinner.

Vi har egentligen det bästa jobbet man kan tänka sig. Vi får vårda och ge omsorg till sjuka, gamla, personer med funktionsnedsättningar och andra som är i behov av hjälp och stöd. Det finns idag 11000 privata företag inom vård och omsorg som sammanlagt har cirka 160 000 anställda. 93 procent av företagen är småföretag med under 20 anställda. Oavsett om vi arbetar i det lilla företaget eller i det stora gör vi detta med stort engagemang och en vilja att göra det bästa möjliga för de som behöver oss och för att bidra i utvecklingen av svenskt välfärd.

Vi vet att vi bidrar.  Till exempel får privata vårdcentraler högre betyg än offentliga på alla parametrar i den nationella patientenkäten. Privata vårdgivare har en positiv effekt på vården genom att öka tillgängligheten, kapa köer och en effektivare användning av resurser. Privata äldreboenden är bättre än kommunerna på 11 av 16 undersökta kvalitetsområden. Privata utförare är på samma sätt bättre på 21 av 26 indikatorer när det gäller stöd till personer med funktionsnedsättningar, allt enligt Socialstyrelsen. Socialstyrelsens senaste brukarundersökning visar dessutom att de äldre är nöjdare med hemtjänsten i kommuner där det finns flera utförare jämfört med kommuner som bara har egen regi.

Medarbetare i privat omsorg är år efter år nöjdare med möjligheter till inflytande över hur arbetet ska utföras, arbetsbelastning, arbetsledning, hur deras kompetens tas tillvara och en rad andra faktorer som påverkar trivseln på arbetet. Detta enligt Jobbhälsobarometern, som genomförs av Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex. Privat anställda i vård och omsorg är också mer sällan sjukskrivna enligt SCB.

Sverige står inför stora demografiska utmaningar som kommer kräva ännu mer av välfärden framöver. Privat vård och omsorg kommer behövas. Människors vilja att själva få bestämma och inte överlåta viktiga val till myndighetspersoner är starkare än någonsin. Och än finns tid för ansvariga politiker på nationell och lokal nivå att ge oss, och framför allt väljarna, tydliga besked. Vad vill ni med oss? Får vi fortsätta att utveckla vården, och göra skillnad?

Lotta Wiström, Sinnligt barnmorskemottagning
Christer Andersson, Bergsjön vårdcentral och Bvc
Åsa Storm, Stormtrivs
Christina Wahlström, MamaMia
Caroline Herlin, Diaverum
Lars Mullback, Move & Walk
Anneli Virenhem, Active Landvetter
Kristina Bardh, Kosmo
Tina Zetterling, Barnmorskegruppen Öresund
Ilona Barnard, Slottsstadens Läkarhus
Roland Setterberg, Backa Läkarhus
Catarina Örnmar Helgason, Lästringe-Alma
Peter Meinhardt, Resursteamet
Elisabeth Mila, Villa Arelid
Peter Seger, Sophiahemmet
Lenita Sällström, Unika
Cecilia Ingre, Invita Service
Stefan Johansson, Achima Care
Susanna Daag, RO Omsorg
Stefan Lahti, Misa
Mats Brolin, Ekeby Hälsocenter Vårdcentral
Anna Maxe, Team J-son
Anna-Greta Sjöberg, Crispa
Fredrik Gren, Vardaga & Nytida
Ulf Zackrisson, Göteborgs Kvinnoklinik och Nordic IVF Center
Anki Nyzell Lindskog, Smedhälsan
Joachim Morath, Feelgood
Siv Nordqvist, Förenade Care
Gunilla Rundqvist, Cordinator Medical Service
Dan Olsson, Neron Hälso- och Sjukvårdsutveckling
Eszter Horváth Tóthné, Move & Walk
Henrik Borelius, Attendo
Erland Olsson, Sofrosyne
Ann-Christine Sjölund, God omsorg
Sören Eriksson, Björkö Assistans
Lotta Peltoarvo, Strandhälsan
Leo Hassler, privatpraktiker på heltid
Margareta Widborg, Mammakulan barnmorskemottagning
Katarina Johansson, HemTrevnad
Ruth Berglund, Strukturrutan
Charlotte Barouma, Wästerläkarna Vårdcentral, BVC och Äldrevårdcentral
Catharina Tavakolinia, Kavat Vård
Valentin Csongor Konya, Linné Hemvård

Artikeln publicerades i Aftonbladet 9 september 2014