Fel av DN – vård­företagen gör stora investeringar

Om jag inte hade haft semester fram till nu hade detta blogginlägg skrivits för ett par veckor sedan. Det var då sommartorkan och rötmånadsrötan slog till på Dagens Nyheters ekonomiredaktion. Efter en ”genomgång” menade DN att vårdföretagen inte alls bidrog till investeringar i den omfattning som till exempel jag hävdar. Men DN hade totalt missförstått statistiken.

DN hävdar att bara en bråkdel av de mer än 100 miljarder kr som investerats i vård och omsorg under en femårsperiod kommer från privata företag. Men de 2,3 miljarder kr som DN menar är företagens totala investeringar 2007-2011 är bara den del av vinsten som återinvesterats (en anmärkningsvärd miss av en av våra ledande ekonomiredaktioner). De totala investeringarna är åtskilligt större. Bara de tio största företagen investerade 23 miljarder kr under samma period. Det finns ytterligare 11000 vårdaktiebolag uppbyggda av privata pengar.

Vilka är investeringarna? Bland annat de 226 nya vårdcentraler som startats sedan 2007 utan att en krona belastat landstingens investeringsbudgetar. En vårdcentral är en mångmiljoninvestering, pengar som nu innebär bättre service och snabbare vård för invånarna i till exempel Bergsjön, Grums, Rosengård, Gällivare, Avesta, Flen och Härnösand.

Visst, de stora företagen investerar emellanåt i köp av andra företag, vilket inte automatiskt gör att vården växer. Men ofta blir det följden, som när Capio köpte f d Caremas sjukvård. Pengarna som ägarna Ambea fick används nu till nya äldreboenden runt om i landet.

Bara de tre största äldreomsorgsföretagen planerar att bygga 1200 platser i äldreboenden de närmaste två åren, platser som det definitivt finns ett behov av men som inte får plats i kommunernas utbyggnadsplaner.

Den som investerar i en ny behandlingsmetod, ett profilerat äldreboende eller i en egen idé om hur vården kan bli effektivare gör det i hopp om framgång och därmed lönsamhet. Det är en drivkraft som idag berikar vården, ger oss mångfald och valfrihet.

Men hindras dessa investeringar genom stopp för utdelning till den som satsat sina pengar försvinner denna mångfald. Det skulle utan tvekan leda till en dramatisk försvagning av välfärden.