Vinst­förbund hindrar valfrihet

Ett vinstförbud skulle tvinga bort både små och stora företag från sjukvård, hemtjänst, äldreboenden, personlig assistans och all annan omsorg. Det skriver Håkan Tenelius i en replik i Norran.

Vänsterpartisten Kjell Hanseklint menar i Norran (2014-06-05) att det inte finns någon motsättning mellan att förbjuda vinster i välfärden och att erbjuda valfrihet för brukarna.

 
Vad han då inte förstår, eller inte låtsas förstå, är att ett vinstförbud i praktiken skulle göra det omöjligt att bedriva många av de verksamheter som i dag är en viktig och mycket uppskattad del av välfärden.
 
Företag måste få gå med vinst för att kunna överleva långsiktigt. Ett vinstförbud skulle tvinga bort både små och stora företag från sjukvård, hemtjänst, äldreboenden, personlig assistans och all annan omsorg. I de flesta kommuner och landsting skulle det helt enkelt inte bli så många alternativ kvar att välja på.
 
Kjell Hanseklint är i varje fall ärlig när han medger att han egentligen inte uppskattar valfrihet så mycket, och hävdar att människor egentligen inte klarar av att själva välja det bästa alternativet.
 
Men människor vill och förtjänar att själva få påverka sådant som är viktigt för dem. Alla behöver vi förr eller senare ta del av vård och omsorg. Om Kjell Hanseklint inte vill eller orkar välja så kan han avstå. Han kommer ändå att ha rätt till vård och omsorg på samma villkor som alla andra.
 
Men jag vill kunna välja vem som ska hjälpa mig den dag jag behöver det. Och jag tycker att alla andra som vill och kan också ska få göra det.
 
Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna
 
Artikeln publicerades i Norran 11 juni 2014