Ulrika Östlund vill föra fram alla starka kvinnor som verkar i välfärdsbolagen

”Den nya ordföranden i Vårdföretagarna vill få större utrymme i debatten. Nyckeln till framgång? Att föra fram alla starka kvinnor som verkar i välfärdsbolagen.” Så inleder tidningen Dagens Samhälle (nr 25)  sitt porträtt av Vårdföretagarnas nya ordförande Ulrika Östlund. I intervjun berättar Ulrika Östlund om engagemanget hos sin mamma Ingrid Andersson, som hela sitt liv arbetat med psykiatri och sedan startade vårdföretaget Neuropsyk i Bollnäs. Så småningom tog Ulrika Östlund över rodret för företaget som växte och blev en del av Inom, där hon fick uppdraget som VD med ansvar för 300 anställda.

En av de viktigaste frågorna för vård- och omsorgsbranschen är att bli bättre på att mäta och redovisa kvalitet, betonar Ulrika Östlund. Hennes erfarenhet från Neuropsyk i Bollnäs är att de många gånger lyckades bättre än kommunen, trots likadana förutsättningar.

– Om vi privata levererar  god kvalitet, kunderna vill köpa våra tjänster och kommuner och landsting väljer att köpa tjänster av oss då måste vi göra något  rätt, säger Ulrika Östlund i Dagens Samhälle apropå debatten om vinster i välfärden. Det måste också få ge god vinst och vi måste få vara stolta över det vi gör.

Läs Dagens Samhällets intervju med Vårdföretagarnas ordförande Ulrika Östlund här